Elítélt bűnöző is vehetett magyar letelepedési engedélyt

A Magyar Nemzet információi szerint viszonylag egyszerű kijátszani az erkölcsi bizonyítvány követelményét: elég egy karibi adóparadicsomban bejelentkezni, és onnan kérni igazolást.
Egy korábban adócsalásért jogerősen elítélt orosz állampolgár is letelepedési engedélyhez jutott Magyarországon letelepedési kötvény vásárlásával – írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint úgy játszotta ki a magyar hatóságokat, hogy a karib-tengeri Saint Kitts és Nevis hatóságától szerzett be erkölcsi bizonyítványt.

Ez azért lehetséges, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kötvényvásárló „állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország" hatósága által kiállított, igazolást kér, vagyis nem az állampolgárságának megfelelő – jelen esetben orosz – szervektől. Ez pedig könnyen kijátszható: elég egy adóparadicsomban lévő lakcímre bejelentkezni.

A Belügyminisztérium korábban hevesen tagadta a vádakat, hogy bűnözők is vehetnek letelepedési kötvényt. A tárca szerint azok, akik a kötvény vásárlását kérelmezik, négyszeres szűrőn esnek át: ellenőrzi őket a BÁH, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség. Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy augusztusi kormányinfón azt mondta: eddig még nem találtak gyanús személyt.

Miközben a kormány az októberi népszavazás miatt csúcsra járatta a bevándorlás-ellenes propagandát,16 ezer pénzes külföldinek tette lehetővé a magyarországi letelepedést a kötvényprogramon keresztül. A magyar a letelepedési kötvény egyszerű és gyors eljárásnak számít a konkurens országok hasonló programjaihoz képest: 30 nap alatt meg lehet szerezni az EU-ban szabad mozgást biztosító engedélyt.

A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa, Balogh Radosztina az egyetemi társa volt Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A lap informáci szerint ma is kapcsolatban vannak, találkozni is szoktak.

Cáfol a Miniszterelnöki Kabinetiroda

A Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről Dömötör Csaba parlamenti államtitkár komolytalan állításokon alapuló cikknek minősített kedden a Magyar Nemzet írását. Szerinte a cikk meg nem nevezett külföldiekre hivatkozik, és így nehéz komolyan venni. A Belügyminisztérium már több esetben beszámolt a biztonsági előírásokról - emlékeztetett az államtitkár, kifejtve: többek között elmondták, hogy a kötvények vásárlóit többszörösen szűrik, többek között a rendőrség, a nemzetbiztonsági szervek és a Terrorelhárítási Központ is. Ha valaki méltatlannak bizonyul a letelepedési kötvény vásárlására, akkor az engedély visszavonható a jogszabályok értelmében - jegyezte meg Dömötör. Hozzáfűzte, hogy a korábbi 8 helyett 30 nap áll a hatságok rendelkezésére, és az eljárás a kérelmező családtagjaira is vonatkozik. (MTI)

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.