Elismerte a minisztérium, hogy drágul a menza

Az Emmi szerint nem lesz "jelentős" az árnövekedés a menzákon. Amiből az következik, hogy a hírek igazak: tényleg drágul az iskolai étkeztetés, csak nem "jelentősen".

Nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó árnövekedés a menzai étkeztetés nyersanyagaival kapcsolatos előírások miatt - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében kifejtette: a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése során csaknem 150 vélemény érkezett, és "számos szervezet és szülő egyértelmű támogatásáról biztosította a jogalkotót".

Emlékeztettek: a jogszabálytervezet fő célja, hogy pontosan meghatározza a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat, így célként tűzi ki többek között a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését.

Hozzátették: az elvárások megvalósításának költségvonzatához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elkészített mintaétlapok nyersanyagigényét több nagy közétkeztető cég is beárazta, és ezeket a számokat használták a hatásvizsgálatok elkészítése során, és a kalkulációk azt mutatták, hogy nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés a nyersanyagokkal kapcsolatos előírások miatt.

Az államtitkárság közleményében azt írta: a magukat Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) nevező, ismereteik szerint jelenleg még a cégbíróság által nyilvántartásba nem vett szervezet elnöke - aki 2005- és 2006 között Pest megyei tiszti főorvosként dolgozott - a sajtóban olyan állítások tett, miszerint a tervezet egyes előírásai éppen az egészségmegőrzést és a tudatos étkezésre nevelést veszélyeztetik, és a közétkeztetés drágulásáról foglal állást.

"Tárcánk elkötelezetten hisz abban és dolgozik azért, hogy az a törekvésünk, amely gyermekeink egészségét szolgálja, az étkeztető cégekkel együttműködve, velük partnerségben sikeresen megvalósítható legyen, a szülők terheinek növekedése nélkül. Köszönjük minden ebben konstruktívan részt vevő partner együttműködését" - olvasható az Emmi közleményében.

Kissné Horváth Ildikó, az államtitkárság egészségpolitikai főosztályának vezetője a Magyar Nemzet szombati számában cáfolta azokat a híreket, amelyek a közétkeztetés akár 70 százalékos drágulásáról szóltak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.