Elindultunk a gödörből?

Csökkentek az adók, nőttek a jövedelmek, bővül a foglalkoztatás - Szollár Domonkos a Bajnai-kormány teljesítményéről.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a gazdasági kilábalásban való bizakodásra ad okot, hogy 2010 első három hónapjában a bruttó átlagbérek 5,7 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 11,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A kormányszóvivő MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a reálkereset emelkedése a Bajnai-kormány által végrehajtott adócsökkentésnek és a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei eseti kereset-kiegészítésnek köszönhető. "Az adatok is azt bizonyítják, hogy adócsökkentés nem lesz, hanem van" - fűzi hozzá.
Szollár Domokos jó hírként értékeli, hogy a költségvetési szférában elért 8,9 százalékos keresetnövekedés mellett 4,2 százalékkal emelkedtek versenyszféra bérei is. Kiemeli: a fizetések növekedése nem az "első fecske", hiszen szinte valamennyi, az elmúlt napokban napvilágra került adat azt mutatja, hogy Magyarország megkezdte a kilábalást a gazdasági válságból.

Az idei első negyedévében hosszú idő után először növekedett a gazdaság, 2009 azonos időszakához képest 0,1 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék - emlékeztet a kabinet képviselője.

Szollár Domokos aláhúzta továbbá, hogy a márciusban 2,8 százalékkal bővülő ipari termelés, illetve az emelkedő foglalkoztatás is a növekedésre utal. Hozzátette: a költségvetési szférában a közfoglalkoztatás, döntően az Út a munkához program bővülése miatt 5,3 százalékkal nőtt a létszám.

A kormány reményei szerint a következő hónapokban csökkenő pályára állhat a 11,8 százalékos munkanélküliségi adat. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint ugyanis a regisztrált álláskeresők száma 2010 áprilisában az előző havihoz képest mintegy 43 ezer fővel csökkent, a nyilvántartott álláskeresők állománya pedig két hónap alatt 57,5 ezerrel esett vissza - fejti ki Szollár Domokos.

A szóvivő úgy látja, a fenti adatok is azt mutatják, hogy Magyarország jó úton jár, a Bajnai-kormány által meghozott intézkedések eredményei lassan beérnek. A gazdaság az idén jelzettnél jobban fog teljesíteni - miközben a kormány által tervezett 4 százalék körüli hiánycél is tartható - 2011-től pedig 3-4 százalékos GDP-növekedés várható.
Szollár Domokos megjegyzi: a kormány még a fentiek ellenére is nehéz, rendkívüli évre számít. A célok teljesüléséhez "továbbra is fegyelmezett, szigorú gazdaságpolitikára, hadigazdálkodásra van szükség" - zárta közleményét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.