Tízezren az Élet menetén

Fél öt körül tízezer körüli résztvevővel indult meg Budapesten az az Élet menete felvonulás, amit egy Petőfit idéző trágár felirattal próbált megzavarni egy magányos férfi.

A sófár – egy ősi zsidó fúvós hangszer – jelére több ezernyi ember, köztük Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, továbbá Ilan Mor izraeli és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet részvételével a Margit híd pesti hídfőjétől indult el vasárnap fél öt körül az Élet menete felvonulása a fővárosban, amellyel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek. A résztvevők számos magyar és néhány izraeli, illetve - Carl Lutz svájci embermentőre emlékezve - svájci zászlót visznek magukkal.

Az Élet Menete Alapítvány tizenegyedik alkalommal tartott felvonulása a Képviselői Irodaháztól a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig vezet, ahová időközben meg is érkeztek.
 Bandi László, az alapítvány kuratóriumának tagja a menet indulása előtt azt mondta: "fontos cél, hogy megtanítsuk a holokauszt leckéit a jövő generációinak". Azt is kiemelte: "mivel az antirasszizmus újra rendkívül aktuális és sürgetően fontos Magyarországon, az Élet menetének kardinális súlya van 2013-ban is". A menet indulása előtt Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija köszöntötte az egybegyűlteket.

Történt egy kisebb incidens is. "Simon Peresz izraeli elnöknek: Foglalod a kurvanyádat, de nem a mi hazánkat" feliratú molinót lógatott le a Margit híd korlátjáról egy szakállas, kopasz férfi. A tömeg fújolással reagált, kisebb dulakodás alakult ki, majd a molinót néhány ember letépte. A vélhetően magányos provokátort a rendőrök körbevették.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kovács Viktória az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a rendezvény kapcsán összesen három embert igazoltattak.

Tizenegyedik alkalommal tartották meg az Élet Menetét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.