Megkezdődött a központi szennyvíztisztító próbaüzeme

Az eredeti ütemtervnek megfelelően, augusztus elején megkezdődött a csepeli központi szennyvíztisztító és a hozzá kapcsolódó létesítmények egy éves próbaüzeme. Eredményes lett a tisztítótelepen a próbaüzem ideje alatt keletkező szennyvíziszap hasznosítására kiírt pályázat is.

A Csepel-sziget északi csúcsán augusztus 3-án elindult a budapesti központi szennyvíztisztító telep és a hozzá kapcsolódó létesítmények együttes próbaüzeme. Az egy évig tartó teszt időszakban az új rendszerre fokozatosan engedik rá a fővárosban keletkező szennyvízmennyiség mintegy felét.

A létesítményeket, műtárgyakat a kapacitás fokozatos növelésével tesztelik, a tényleges működés várhatóan 2010 augusztusában kezdődhet.

A próbaüzem feltétele volt, hogy a főváros gondoskodjon a teszt időszak során keletkező szennyvíziszap elhelyezéséről. Az e feladatra kiírt pályázat eredményhirdetése július 10-én volt, a három résztvevő közül a BioSolid 2009 Konzorcium nyert. A győztes a víztelenített iszapot elsődlegesen egy, a Hatvan közelében található lőrinci telephelyre szállítja.

A kezelés folyamatosságának biztosítására a győztes jelentős háttérkapacitást tart fenn, így szükség esetén az FCSM Zrt. csomádi és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. telephelyére is szállíthat iszapot. A szállítás közúton, az iszap állagától függően tartályos vagy zárt felépítményű járművekkel történik.

A főváros a próbaüzem letelte után keletkező szennyvíziszap kezelésére és hasznosítására egy kilenc évre szóló szolgáltatási tendert készít elő. Budapest az iszaphasznosításra hosszú távú megoldást keres, a megvalósíthatósági tanulmány megalapozza a végleges koncepciót.

A Népszabadság korábban már beszámolt arról, hogy Budapest elképzeléseiben egy második szemétégető felépítése is szerepel, ez lenne ugyanis a leghatékonyabb módja az üledékhasznosításnak, mivel abból értékesíthető hőt és áramot nyernének, rádasául megoldódna a főváros teljes körű, az európai normáknak is megfelelő hulladékkezelése.

A mintegy 428,7 millió eurós központi szennyvíztisztítót és kapcsolódó létesítményeit egyébként 65 százalékban az Európai Unió finanszírozza, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.