Elindult a nyomozás a Nagyerdő miatt

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon eljárás indult Szabó Rebeka parlamenti képviselő (Párbeszéd Magyarországért) följelentése nyomán a debreceni Nagyerdőben engedély nélkül, 150 közmunkással elvégzett aljnövényzet-tisztítás ügyében, a nyomozók már megkezdték a tanúkihallgatásokat is – értesült tudósítónk.
Mint korábban beszámoltunk róla: a debreceni önkormányzat cégét, a Dehusz Kft.-t 1 millió forintra bírságolta meg a zöldhatóság, mert a társaság által foglalkoztatott 150 közmunkás engedély nélkül végzett cserjeirtást, s ezzel megzavarta védett állatok élőhelyét a védett területen. Papp László polgármester elismerte, hogy a város hibázott, s közölte: az a dolgozó, akinek az engedély kiadása lett volna a feladata, már nem dolgozik a hivatalban.

Időközben Szabó Rebeka országgyűlési képviselő följelentést tett természetkárosítás miatt az ügyben. Mint közleményében írta: a munkások feladata a nem őshonos cserjék gyérítése lett volna, hozzáértés és megfelelő szakmai irányítás híján azonban a cserjeszint összes növényét elpusztították, ráadásul az avart és a talaj felső rétegét is felforgatták, telelő rovarok és kétéltűek sokaságát, madarak fészkelőhelyét megsemmisítve. A Nagyerdőben szerinte ráadásul nem ez az egyetlen természetkárosító beavatkozás, amelyre az önkormányzat sort kerített: védett növények termőhelyét és a Békás-tó környékét lebetonozták, az őshonos mocsári nőszirmok helyett afrikai származású liliomokat ültettek.

A PM szerint az eset a közmunkaprogram és a természetvédelmi hatóság súlyos működési zavaraira is rávilágít. A közmunkásoknak láthatóan Debrecenben sem tudnak értelmes, értékteremtő elfoglaltságot biztosítani, az illetékes hatóság pedig teljes tétlenséggel figyelte a pusztítást. Ezért tettek feljelentést, és szigorú vizsgálatot követeltek az illetékes minisztertől.

A rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben természetkárosítás miatt rendeltek el nyomozást, amelynek egyelőre nincsen gyanúsítottja. A nyomozók számára kulcsfontosságú lehet az a mozzanat, hogy a munkálatokat engedély nélkül végezték, ez ugyanis további kérdéseket vet föl a büntetőjogi felelősség megállapítása során.

Az ügy pikantériája, hogy információink szerint a Szabó Rebeka által tett feljelentést összevonták azzal a feljelentéssel, amelyet Zeke László ügyvéd tett 150 ismeretlen tettes ellen az ügyben. Zeke László szeretne párhuzamot vonni a milliárdos lepkeperként elhíresült eset és a debreceni Nagyerdőn 150 közmunkás által végrehajtott cserjeirtás között. A lepkeper vádlottja Gabnai Ernő, akin másfél milliárd forintos kártérítést akarnak behajtani. Zeke László tudósítónkkal közölte: míg Gadnai Ernőnek az engedéllyel végzett munka miatt szabadságvesztéssel és 1,5 milliárdos kártérítéssel kell szembenéznie, addig a Nagyerdőn engedély nélkül történt károkozás miatt semmilyen büntetőeljárás nem indult.

Az ügyvéd elmondta: természetesen nem tartja bűnözőnek az érintett közmunkásokat, ezért ha a hatóság eljárást indít ellenük, akkor mind a 150 ember képviseletét ingyen vállalja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.