Elie Wiesel elégedetlen Kövér válaszával

Nem tartja kielégítőnek Elie Wiesel a házelnöktől kapott levél tartalmát. Az ügy előzménye: az író a szélsőjobboldali eszmék terjedése és Kövér Lászlónak a számára elfogadhatatlan szerepvállalása miatt lemondott magyar állami kitüntetéséről.

Kész nyilvánosságra hozni azt a levelet, amelyet a magyar országgyűlés elnökétől kapott, ám az illem úgy kívánja, hogy előbb egyeztessen Kövér László irodájával – nyilatkozta Elie Wiesel 168 Órának.

A magyar származású Nobel-békedíjas író korábban visszaküldte magyar kitüntetését, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, tiltakozásul az erősödő Horthy-kultusz és a magyar országgyűlés elnökének Nyirő József író újratemetési kísérletében való részvétele miatt.

Elie Wiesel a lapnak azért annyit elmondott: Kövér László hosszú és szívélyes hangú levelének lényegi részében azt kívánta bizonyítani, hogy Nyirő nem volt sem fasiszta, sem antiszemita.

Elie Wiesel kijelentette: nagyra értékeli Kövér László levelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Különösen az erősödő Horthy-kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást hiányolja.

A levélváltást az író hétfőn hozza nyilvánosságra.

Elie Wiesel érkezik 2009-ben a magyar parlament üléstermébe, mögötte negyedikként Balog Zoltán jelenlegi humánminiszter
Móricz Simon 2009.12.09. Digitális Parlament Magyar-zsidó együttélés - együtt a közös jövőért című konferencia Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, díszvendég
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.