Elhunyt Dobos Krisztina

Elhunyt Dobos Krisztina, az Antall-kormány emblematikus, meghatározó oktatáspolitikusa, a magyar oktatás elismert szaktekintélye, helyettes államtitkár, az MDF országgyűlési képviselője.

Dobos Krisztina december 12-én, életének 64. évében súlyos betegségben hunyt el, éppen Antall József miniszterelnök halálának 20. évfordulóján.

A szervezet emlékeztetett arra, Dobos Krisztina nevéhez kötődik - közoktatási helyettes államtitkársága idején - a vezetésével kidolgozott közoktatási törvény, "az egyházi iskolák és oktatás feltámasztása", a MIE tevékenysége, főként pedig a tehetséggondozás támogatása.

A MIE Dobos Krisztina életútját felidézve azt írta, a rendszerváltás idején fordult a politika felé: 1988-ban lépett be a Magyar Demokrata Fórumba, ahol a Pedagógus Kollégium vezetője, később pedig oktatási, kutatási és ifjúsági kérdésekben a párt egyik meghatározó szaktekintélye lett.

Dobos Krisztina 1991-1993 között közoktatásért felelős helyettes államtitkárként dolgozott az Antall-kormányban a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban, ahol irányításával dolgozták ki a közoktatási törvényt, melyet a Magyar Országgyűlés - egy szavazat híján - kétharmados többséggel fogadott el.

1993-1996 között az MDF országgyűlési képviselőjeként szolgálta az oktatás ügyét: közben megalapította 1995-ben a MIE-t, melynek elnöke lett, és létrehozta "Az Új Nemzedékért" Alapítványt is.

1990-től több száz pedagógusfórumot tartott - közben szerkesztette az "Új Nemzedék" című, saját kiadású oktatási folyóiratot.

1993 szeptemberétől az MDF budapesti listáján az elhunyt Sándorffy György mandátumát betöltve lett parlamenti képviselő.

Az 1994. évi országgyűlési választásokon listáról került be a törvényhozásba.

Az MDF-frakciónak 1995 novemberétől frakcióvezető-helyettese volt. Az MDF X. országos gyűlésén ifjúsági és kulturális ügyekért felelős alelnökké és egyben az elnökség tagjává választották.

1998-2005 között is a tehetségek felkutatása volt egyik fő célja a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány (KOMA) Kuratóriumának elnökeként. 2005 őszétől pályáját az ugyancsak tehetséggondozó hagyományairól világszerte híres Fasori Evangélikus Gimnáziumban folytatta mint matematika tanár és igazgató-helyettes.

Felváltva folyamatosan volt tagja mind az Országos Köznevelési Tanácsnak (OKNT), mind a Közoktatás-politikai Tanácsnak (KT).

2012 hozott újabb feladatot számára: a Nemzeti Tehetség Programiroda vezetője lett, ősztől pedig a Nemzeti Pedagógus Kar előkészítő bizottságának tagja.

1998-ban Pázmány Péter díjat, 2002-ben Graffisoft Matematika-tanár díjat kapott, majd 2012-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.