Elhunyt Nagy Sándor

Rövid betegség után életének 69. évében elhunyt Nagy Sándor, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) egykori elnöke, volt szocialista politikus.
Az MSZP és az MSZOSZ együttműködése révén 1994-ben Horn Gyula mögött második volt a szocialisták országos listáján. Politikai hatalma azonban nem formalizálódott: az SZDSZ ellenállt annak, hogy gazdasági csúcsminiszter legyen. 1998-tól alig egy éven át az MSZP alelnöke volt, a Postabanktól kapott kedvezményes hitel miatt mondott le. Befolyása tovább csökkent, bár 2002 és 2006 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt.

Politikai karrierje a pártállamban kezdődött: 1966 óta az MSZMP tagja, később a KISZ KB funkcionáriusa volt. 1980-ban országgyűlési képviselővé választották, 1984-ben a Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) titkára lett. A rendszerváltás előtt az MSZMP központi bizottságának tagja és a SZOT főtitkára volt. Az átmenet idején a szakszervezetek függetlenségét hangsúlyozva nem lépett be az MSZP-be, amelynek csak 1994-ben lett tagja. 1990-től vezette az MSZOSZ-t.

Konfliktusos helyzetet okozott számára, hogy egyszerre volt a kormánypárt egyik vezetője és az életszínvonal csökkenése miatt tiltakozó szakszervezeti szövetség elnöke. A Bokros-csomagot megszavazta, a privatizációs törvény és a munka törvénykönyvének módosítása miatt viszont kivonult a frakcióelnökségből, és lemondott az MSZOSZ vezetéséről is. Ezután vetődött fel miniszteri kinevezése, ám ennek lehetősége koalíciós válságot okozott.

Az MSZP közleményében így búcsúzott egykori képviselőjétől: „Magyarországnak, a dolgozó magyar embereknek sok olyan érdekvédőre lenne szükségük, mint amilyen Nagy Sándor volt".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.