Elhunyt Ferenczi Krisztina

Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 65. évében elhunyt Ferenczi Krisztina (1950–2015) színész, író, újságíró.

Ferenczi Krisztina 1950. december 9-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházban kezdte színészi pályáját. Később játszott a Radnóti Miklós Színpadon, a József Attila Színházban, Pécsen, Békéscsabán, Szegeden, miközben elvégezte az ELTE magyar szakát is.

Fordulópontot hozott a pályáján, hogy 1990-ben a szegedi színháztól elbocsátották Ruszt József művészeti vezetőt és munkatársait. Ferenczi még eljátszotta ott Anna Karenina szerepét, majd ő is távozott.

Szabadfoglalkozású színésznő lett, közben könyvet írt 1989-ben elhunyt férje, Tímár Béla színművész és rendező emlékére. Beiratkozott a Magyar Hírlap újságíró-iskolájába, a Nyilvánosság Klub tagja lett. 1994-ben jelent meg Előjáték a sajtószabadsághoz című kötete.

Éveken át oknyomozó újságírói munkát végzett, publicisztikái, tényfeltáró riportjai, könyvei jelentek meg. Az Orbán-bányákról írt sorozatáért az akkori Magyar Hírlap munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották.

Ezt követően dolgozott a Népszavának, állandó szerzője volt a Népszabadságnak.

2006-ban jelent meg Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben a Narancsbőr című kötete. Idén a Szüretet újra kiadták.

Ferenczi Krisztinát két gyermeke és unokái gyászolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.