Elhunyt Biszku Béla

Ő volt az egyetlen pártállami vezető, akit az 1956-os sortüzek elrendelésében betöltött szerepe miatt a rendszerváltás után bíróság elé állítottak.

94 éves korában a Mazsihisz szeretetkórházában elhunyt Biszku Béla volt belügyminiszter, a kommunista pártállam egyik meghatározó politikusa. Az Index értesülését a kórház igazgatója megerősítette.

Biszku Béla a bíróságon
Veres Viktor / Népszabadság

Biszku volt az egyetlen pártállami vezető, akit az 1956-os sortüzek elrendelésében betöltött szerepe miatt a rendszerváltás után bíróság elé állítottak.

Az 1921-ben született Biszku az 1950-es évektől az állampárt vezetőségéhez tartozott, 1956 után belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt. Az ügyészség a rendszerváltás után 23 évvel, 2013 októberében emelt vádat amiatt, hogy Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában. A forradalmat követően Kádár János kormányának védelmében halálos áldozatokat követelő sortüzekre adott parancsot adott fegyvertelenül demonstráló polgárokra. Ezek közül a vádirat tartalmazza az 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál történt, 3 áldozatot követelő sortüzet és a két nappal később, Salgótarjánban lezajlott eseményeket, ahol karhatalmisták és szovjet katonák 46 embert - köztük nőket és gyerekeket - öltek meg.

Biszku ellen 2013 októberében emeltek vádat. Tavaly az első fokon megismételtetett eljárásban két év három évre felfüggesztett börtönre ítélték háborús bűntettek miatt.

Az ügyészség szerint Biszku elkövette a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadását is azzal, hogy 2010-ben egy televíziós nyilatkozatában arról beszélt, 1956-ot ellenforradalomnak tartja, és szerinte akkoriban nem koncepciós perek folytak.

Büntetőperében egyszer sem tett részletes vallomást, a bűnösségét azonban mindvégig tagadta. A tárgyalásokra tolószékben érkezett, rokonai támogatták, nagyothalló készüléken kísérte figyelemmel az ellene folyó eljárást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.