Élhetőbb a város, ha pezsgő az éjszaka

A budapesti VI. kerületi önkormányzat este tíz után bezáratná a szórakozóhelyeket. Egy közvélemény-kutatás megkérdezettjeinek 83 százaléka ellenzi ezt az intézkedést.

Egy közvélemény-kutatás szerint a pesti Broadway területén megkérdezettek 83 százaléka határozottan ellenzi a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartási idejét korlátozó terézvárosi önkormányzati rendeletet; a felmérés eredményét a Szabad Európa Társaság kedden adta közre.

A társaság megbízásából múlt pénteken gyorsfelmérés készült a területen. A Marketing Centrum munkatársai összesen ezer, véletlenszerűen megszólított embertől kérdezték meg, hogy mit gondol a rendeletről.

A megkérdezettek 83 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a rendeletet határozottan ellenzi, mindössze 15 százalék ért egyet a képviselő-testület döntésével.

A válaszadók 91 százaléka gondolja azt, hogy egy világvároshoz hozzátartozik a pezsgő éjszakai élet, a sokáig nyitva tartó szórakozóhelyek sokasága. Ezzel még a 60 évnél idősebbek 84 százaléka is egyetértett. A járókelők 85 százaléka szerint a színes éjszakai élet egyértelműen növeli Budapest vonzerejét, 90 százalék szerint pedig egyenesen jó dolog, ha késő este is ki lehet ülni egy teraszra beszélgetni, sörözni, és persze az is, ha néhány bolt ilyenkor is nyitva van. Ezzel szemben mindössze a megkérdezettek tizede mondta azt, hogy ez a helyzet rossz, mert túl nagy zajjal jár.

A 60 évnél idősebbek kétharmada (65 százalék) tartja jó dolognak, hogy késő este is nyitva vannak a boltok, teraszok és sörözők, míg a 18-29 évesek körében ez az arány 96 százalék.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Hasonlóan vélekedik a VI. kerületben élők túlnyomó többsége is. A megkérdezett terézvárosiak 81 százaléka örül annak, hogy a városrészben késő este is van élet. Közülük is csak 29 százalék ért egyet saját képviselőivel, a többség egyértelműen ellenzi az új szabályozást. Az új rendelet népszerűtlenségére jellemző, hogy valamennyi terézvárosi korosztályban a többség elutasítja az önkormányzati korlátozást.

A rendelet következményeivel kapcsolatban a válaszadók 85 százaléka véli úgy, hogy a terézvárosi önkormányzat döntésének hatályba lépésével Budapest rosszabb és unalmasabb város lesz. Ehhez képest mindössze 15 százalék gondolja azt, hogy a főváros élhetőbb és jobb lesz attól, ha a VI. kerületben este tíz óra után lehúzzák a redőnyöket - derült ki a kutatásból.

A szeptember 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás csak a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely csak este tízig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - egy korábban hozott rendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.