Bizonytalan időre elhalasztották a CET-pert

Bizonytalan időre elhalasztották a CET-per folytatását. A per iratait ugyanis a Kúria magához kérette, mivel a fővárosi önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Pécsi Ítélőtábla közbenső határozata ellen.

Bizonytalan időre elhalasztották a CET-per folytatását – tudta meg lapunk a Pécsi Törvényszéken. A fővárosi önkormányzat ugyanis felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a Pécsi Ítélőtábla szeptemberi közbenső ítélete ellen. S ez aligha meglepő. A bíróság ugyanis kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a CET-beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot.

A Pécsi Törvényszék egyébként már márciusban érvényesnek ismerte el azt a háromoldalú kontraktust, miszerint a főváros a szolgáltatási szerződés felmondása esetén köteles megfizetni ezt. A fővárosi önkormányzatot ugyanis nem tévesztették meg, a döntéshozók tisztában voltak a megállapodás tartalmával. A főváros fizetési kötelezettségének jogalapja így jogerőssé vált. A Pécsi Törvényszéknek „csupán” az összeget kellett volna ma meghatároznia. Bár ebben is kötötte volna az ítélőtábla döntése, amely előre meghatározta a minimumösszeget: a fennálló pénzügyi adósság nettó 28 millió euróra – mintegy 7,5 milliárd forintra rúg. Tarlós István főpolgármester 12 milliárdos pénzügyi veszteségről beszélt. 

A főváros az ítélőtábla ellen döntés ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet. A Kúria kérdésünkre megerősítette, hogy megérkeztek az iratok, ám a tárgyalás napját még nem tűzték ki. Érdemi határozathozatal 2014 első negyedévében várható.

A főváros még az ítélőtábla döntése előtt különalkut ajánlott a pénzintézetnek, ám az MKB visszautasította a követelés összegének alig felére vonatkozó javaslatot. Az időközben félig üresen megnyílt Közraktárak épületegyüttesre a Porto 8,5 milliárdot költött, a pénz 90 százalékát a bank adta. A főváros további 1,3 milliárdot szán az épületre.

Ha a Kúria helybenhagyja a pécsi döntést, akkor a milliárdos fizetési kötelezettség kifizetése éppen a választásokra válhat aktuálissá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.