Egy andorrai hotelben fogták el Farkas Pétert

Elfogták Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot Andorrában. Az MTI információi szerint a rendőrség hónapok tudja, hogy Farkas Péter az Ibériai-félszigeten bujkál. Titkosszolgálati eszközökkel is segítették a felderítést. A magyar külképviseletek azonban nem tudnak a történtekről.

Farkas Pétert december 12-én távollétében jogerősen hét év fegyházra ítélte Fővárosi Bíróság kábítószerrel való visszaélés miatt. Barcelona birkózó bajnoka, testvére és egy harmadik társuk több mint fél évtizede marihuána előállítására szolgáló növényt termesztett egy XVII. kerületi ingatlanon.

Sajtóhírek szerint korábban azt feltételezték, hogy Farkas Péter Délkelet-Ázsiában, Thaiföldön bujkál.

A BRFK Nyomozó Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el.

A sportolóra tavaly novemberben első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál.
Tavaly december elején európai elfogatóparancsot adtak ki, miután szemtanúk a bécsi repülőtéren látták a sportolót, de azt nem tudni, onnan hová ment.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre, az olimpikon védője ugyanakkor felmentést indítványozott.

A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

A tényállás szerint Farkas Károly és a harmadik vádlott egy XVIII. kerületi ingatlanon sok millió forintért föld alatti rejtekhelyen kialakított locsoló és szellőztető berendezésekkel is felszerelt helyiségben termesztette a cannabist, amelyből marihuánát állítottak elő, Farkas Péter pedig mindehhez segítséget nyújtott.
Farkas Péternek a kiszabott hétéves jogerős fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is ki kell töltenie.

Az Országgyűlés a napokban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

A titkosszolgálat is segített

Egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség a tavaly november óta szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokot december 26-án éjszaka - erősítette meg vasárnapi sajtótájékoztatóján Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az MTI értesülését.

A vezérőrnagy ismertetése szerint Farkas Péter - aki öccse jogosítványával igazolta magát - jelenleg kiadatási letartóztatásban van. Tóth Gábor nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arról, hogy mikor hozhatják haza az elítélt sportolót, csak annyit mondott, hogy szerinte "rövid időn belül". Szólt arról is, hogy körülbelül egy hónapja szerzett tudomást a rendőrség arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló.

Elmondta: titkosszolgálati eszközöket is bevetettek Farkas Péter elfogása érdekében, s arra is kitért, hogy a BRFK munkáját a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is segítette.

A magyar külképviseletek nem tudnak a történtekről

Sem Magyarország barcelonai főkonzulátusa, sem a madridi nagykövetség nem tudta megerősíteni vasárnap késő délelőtt az MTI-nek azt az értesülését, amely szerint Andorrában elfogták Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot.

Wirth László, a madridi nagykövetség ügyvivője azt közölte az MTI-vel, hogy az andorrai hatóságok nem értesítették a külképviseletet Farkas Péter elfogásáról. Ugyanezt mondta Medveczky Iván, Magyarország barcelonai konzulja is.

Medveczky szerint az andorrai hatóságoknak kötelességük lenne értesíteni egy magyar állampolgár elfogásáról a barcelonai konzulátust. A konzul ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy amikor elfognak egy feltételezett bűnelkövetőt, az illetőnek ki kell töltenie egy kérdőívet, s ebben szerepel az a kérdés is, hogy fel kívánja-e venni a kapcsolatot országa diplomáciai képviseletével. Ha az illető nem igényel ilyet, akkor megtörténhet, hogy a rendőrség nem értesíti a konzulátust - hívta fel a figyelmet a barcelonai konzul, aki szerint ez esetben a két ország igazságügyi szervei lépnek egymással kapcsolatba.

 

 

Farkas Péter szökése előtt az ítéletethírdetésre vár a Pesti Központi Kerületi Bíróságon
Farkas Péter ítéletethírdetésre vár a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Nem várt sokáig...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.