Elfoglalták a tapolcai kórházat

Az egészségügyi miniszter május elsejétől egészségügyi katasztrófahelyzetet hirdetett ki Tapolcán. Ennek értelmében szombat hajnalban - éjfél után pár perccel perccel - az ÁNTSZ regionális vezetője a város polgármesterének jelenlétben "elfoglalta" a kórházat.

Először alkalmazták élesben azt a tavaly elfogadott jogszabályt, amely szerint az országos tisztifőorvos javaslatára a hivatalban lévő egészségügyi miniszter úgynevezett egészségügyi katasztrófahelyzetet hirdethet ki, amennyiben egy egészségügyi intézmény működtetőváltása során a feleknek nem sikerül megállapodniuk az átadás-átvétel menetrendjében.

Pontosan ez történt most Tapolcán. Amint arról beszámoltunk, a tapolcai kórházat három éve üzemeltető Medisyst Kft. tavaly ősszel jelezte a város önkormányzatának, hogy felbontja a 30 évre megkötött működtetési szerződést.

Az átadás-átvétel részleteiről a feleknek eddig még nem sikerült megállapodniuk, ugyanakkor a Medisyst csak április 30-áig üzemeltethette az intézményt, mivel a cég működési engedélyét Bujdosó László regionális tisztifőorvos május elseji hatállyal visszavonta. Falus Ferenc országos tisztifőorvos másodfokon jóváhagyta a döntést, egyúttal a veszprémi kórházat jelölte ki arra feladatra, hogy átmenetileg vegye át az intézmény működtetését.

A döntés ellen a tapolcai önkormányzat Székely Tamás egészségügyi miniszterhez fordult azt kifogásolva, hogy az országos tisztifőorvos nem a város által létrehozott Tapolcai Kórház Nonprofit Kft. jelölte ki a feladatra. A problémát az jelenti, hogy az önkormányzati cég egyelőre nem rendelkezik a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel. (A Medisyst nem adta át önként sem a dolgozókat, sem a kórházi eszközöket.)

Az egészségügyi miniszter elfogadta a tapolcai önkormányzat fellebbezését, és a helyzet megoldásaként elrendelte az egészségügyi katasztrófahelyzetet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a miniszter kijelölheti azt a szolgáltatót, amelyik ideiglenesen birtokba veheti a tárgyi eszközöket és foglalkoztathatja a dolgozókat. Székely Tamás május elsejével erre a feladatra a Tapolcai Kórház Nonprofit Kft.-t jelölte ki.

Az átadás-átvételre szombaton hajnalban - éjfél után pár perccel - került sor. Császár László tapolcai polgármestert és Bujdosó László regionális tisztifőorvost a Medisyst Kft. tulajdonosa, Kern József és ügyvezetője, Németh Attila fogadták. Bujdosó kifüggesztette és kihirdette az egészségügyi miniszter határozatát, amelynek értelmében lefoglalta a tapolcai kórház ingatlanait és ingóságait, egyúttal ideiglenesen átadta azokat a Tapolcai Kórház Nonprofit Kft. használatába. Éjféltől Németh Attila kórházigazgatói székét Flórián Csaba foglalta el, aki átmenetileg a kórházi dolgozók munkáltatói jogait is gyakorolja.

Az önkormányzati cég a tervek szerint május 3-án adja be a működési engedélykérelmét a regionális tisztifőorvoshoz. Az egészségügyi katasztrófahelyzet addig marad érvényben, amíg a tapolcai cég meg nem kapja a jogerős működési engedélyt. A Medisyst és a tapolcai önkormányzat elszámolási vitája várhatóan a bíróságon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.