Suttyomban elfogadták a fizetős bölcsődét

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint átgondolatlan, családellenes döntés született, ami további terheket ró a fiatal szülőkre.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló parlamenti napirend keretében tegnap hajnalban az Országgyűlés elfogadta, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó, amely maximum az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet - tájékoztatott a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. Véleményük szerint az átgondolatlan, családellenes döntés további terheket ró a fiatal szülőkre.

A fizetős bölcsődék ötlete nem új. – Egy önkormányzati bölcsődében szinte ingyen vigyáznak a gyerekre, míg egy családi napközi vagy a magánbölcsőde 40–70 ezer forint havonta, függetlenül a család anyagi helyzetétől. Ez igazságtalan rendszer – hívta fel a figyelmet tavaly a tervezett gyerekek megszületéséért dolgozó Népesedési Kerekasztal.

Javaslatuk szerint az intézmény típusától függetlenül általánossá kellene tenni, hogy a szülők térítést fizetnek, a munkáltatókat pedig rá kellene bírni, hogy ehhez a díjhoz béren kívüli juttatás formájában hozzájáruljanak.

Az ötlet korábban sem állt távol a kormánytól. – A bölcsőde szociális intézmény, igazságtalan, hogy a szerencsén vagy kapcsolatokon múlik a bejutás. Ha nem piacosítjuk a rendszert egy kicsit, nem lesz elég férőhely –magyarázta lapunknak februárban Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – azóta felmentett – helyettes államtitkára. Fűrész Tünde, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője pedig néhány hónapja egy konferencián beszélt arról, hogy szeretnék, ha a bölcsődék és a családi napközik térítési díja közelebb kerülne egymáshoz.

Magyarországon legalább 10-15 ezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van, mint amennyire szükség lenne, a bölcsődék 130 százalékos kihasználtsággal működnek.

Kurucz Árpád 2009.08.24. Digitális Bölcsőde gyerekek, gyermekek játék, játszanak,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.