Elfogadta az MDF együttműködési ajánlatát az SZDSZ

Elfogadta az MDF együttműködési ajánlatát az SZDSZ országos tanácsa. Önállóan indul a 2010-es választáson az SZDSZ - de csak egyéni jelölteket indít, listát nem állít; néhány politikusuk felkerül az MDF listájára. Frissítve.

A 2010-es választásokon az SZDSZ Bokros Lajos programját támogatja -jelentette be a párt országos tanácsának (ot) ülése után SkaliczkyAndrea, az ot elnöke. A liberálisok elfogadják a két párt pénteken kötött fővárosi megállapodását, amely szerint Budapesten az MDF állít listát, de az első, a harmadik, a negyedik, illetve minden további páros listás helyre is a liberálisok jelölhetnek. A főváros 32 választókerületéből pedig - ahogy arról előzőleg már beszámoltunk -  18-ban állít jelöltet az SZDSZ, 14-ben pedig az MDF (ezek közül már csak két körzetben nincs megállapodás).

Az ország többi 144 választókerületéről, ileltve a megyei listás együttműködésről a megyei szervezetek döntenek. Retkes Attila pártelnök szerint a megyék többségében, tehát legalább tíz megyében lesz együttműködés, azt az MDF-es nyilatkozatot viszont nem kívánta kommentálni, mely szerint a megyék többségében nem lesz együttműködés...

Az SZDSZ egyúttal elfogadta a fórum azon javaslatát is, mely szerint az MDF országos listájának hetedik, illetve tizenötödik helyére is a liberálisok állíthatnak jelöltet (mint megírtuk, valószínűleg Retkes Attila és Skaliczky Andrea lesz ez a két jelölt - a döntést következő ülésén hozza meg az országos tanács.) Az országos lista további helyeiről az SZDSZ külön megállapodást kíván kötni.

Retkes Attila pártelnök szerint a megyék többségében lesz együttműködés - azaz közös egyéni jelöltek és
MDF-listán, azt az MDF-es nyilatkozatot viszont nem kívánta kommentálni, mely szerint a megyék többségében nem lesz együttműködés...

Az SZDSZ egyúttal elfogadta a fórum azon javaslatát is, mely szerint az MDF országos listájának hetedik, illetve tizenötödik helyére is a iberálisok llíthatnak jelöltet (mint megírtuk, valószínűleg Retkes Attilát és Skaliczky Andreát - a döntést következő ülésén hozza meg az országos tanács.) Az országos lista további helyeiről az SZDSZ külön megállapodást kíván kötni.

- Élénk vita folyt, a szavazás eredménye (40 igen, 5 nem, 4 tartkózkodás) azonban azt mutatja, hogy a párt jelentős többséggel világos politikai céltfogalmazott meg - mondta a döntés után tartott sajtótájékoztatón Retkes Attila. "A választásig hátralévő hetven napra részlegesen háttérbe szorítjuk saját identitásunkat, hogy előtérbe helyezzük a demokratikus közepet és Bokros Lajos programját". Megismételte, hogy az ország érdeke a jobboldali erők kétharmados győzelmének és a szélsőjobboldal megerősödésének a megakadályozása, amire egy demokratikus középerő létrejötte jelenti a garanciát. Retkes Attila ezt a "közepet" egy tízszázalékos választási eredmény elérésére alkalmas erőként definiálta. Aztpedig külön hangsúlyozta,hogy két független, önálló párt megállapodásáról van szó, a kampánynak azonban "Bokrosról kell szólnia".

A megállapodás, mint mondta, az önkormányzati választásokra is kiterjed, ezt azonban nem részletezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.