Elfeledkeztek az értelmi fogyatékosokról

A szociális szolgáltatóknál dolgozó mintegy 1400 ember közül sokan nem kaptak fizetést januárban, mivel késik az a végrehajtási rendelet, amely alapján a már odaítélt pályázati pénzeket átutalhatnák az érintett szervezeteknek. Felelős egyelőre nincs.

Csúszott a működést biztosító pályázati pénz kifizetése, valamint az ígért állami támogatás sem érkezett meg időben, ráadásul egy korábbi adótartozás levonása miatt az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének elutalt 10 millió forintból csak 900 ezer forint maradt - írja a femina.hu.

Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezetője a femina.hu-nak elmondta, tisztában voltak azzal, hogy adótartozásuk van, de nem tudtak pénzeket átcsoportosítani a kifizetésre, egyrészt azért, mert a kapott összegek fel vannak címkézve, nem lehet akármire elkölteni őket, másrészt azért, mert az egyéb kifizetések, így az állami támogatások is késnek, azokat még nem kapták meg. Az ÉFOÉSZ hiába kért halasztást a NAV-tól, kérelmüket nem bírálták el időben, így adótartozás miatt a negyedévre kapott 10 millió forintból 9,1 millió forintot azonnal levontak.

Három éve vezették be, hogy a szociális szolgáltatók - akik segítenek az értelmi fogyatékossággal élőknek a mindennapi feladatok elvégzésében, vagy foglalkoztatják őket - pályázati rendszerben kaphatnak pénzt működésükre. 340 ilyen szolgáltató van, amelyek mindegyikénél minimum négy fő dolgozik, vagyis legkevesebb 1400 embert érint a probléma, közülük sokan nem kaptak fizetést januárban.

Az első 3 éves ciklus december végén járt le, a pályázatot kiírták, a konkrét támogatási összegeket viszont már késve tették közre, ráadásul kiderült, hogy mivel a minisztérium nem készített el egy végrehajtási rendeletet, ezért a többszázmillió forintra rúgó összeget nem tudják kifizetni időben.

- Az igazi probléma nem is ez, hanem az, hogy nem is értesítették a szolgáltatókat. Az ÉFOÉSZ megelőlegezte a béreket, de sok helyen ezt nem tudták megoldani - mondta el az ügyvezető, azt viszont már nem tudta, hogy tényleg a végrehajtási rendelet volt az igazi probléma, vagy inkább az, hogy nem volt pénz.

A femina.hu hiába kérdezte a NEFMI-t: ki a felelős azért, hogy a végrehajtási rendelet nem készült el, illetve, hogy miért nem készítették el, talán elfelejtették, választ a cikk megjelenéséig nem kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.