Andrássy út 1.: életveszélyes, de azért lehet sétálni alatta

Életveszélyessé nyilvánították az Andrássy út 1. alatti lakóházat, de az önkormányzat mégsem záratja le az ingatlant övező közteret.

A homlokzati falsík a megbontott tetőzet miatt folyamatosan ázik, a vakolathullás, sőt a tetőről esetleg lehulló épületelemek miatt az életveszély folyamatosan fennáll az Andrássy út 1. szám alatti négyemeletes épület. A Fővárosi Önkormányzat illetékes hivatala mégsem támogatja a belvárosi ingatlant övező közterület lezárását, "tekintettel a nagy forgalmú csomópontra" - közölte a terézvárosi önkormányzat hétfőn.

A Stein palotaként ismert, világörökségi környezetben álló társasház nemrég kártérítési pert indított a tetőt megbontó céggel szemben, ám a jogerős ítéletig akár évek is eltelhetnek.

A terézvárosi önkormányzat közölte, az elmúlt években a ház állapotáról több szakvéleményt is készíttettek, amelyek életveszélyesnek nyilvánították a tetőhéjalást, a tetőszerkezetet, a szerkezeti elemeket, a díszeket, a kéményeket és a homlokzatot.

Az elmúlt évben két alkalommal is jelentős vakolat hullott le a homlokzatról a járdára, de ezek szerencsére nem okoztak balesetet. Hozzátették: miután a homlokzati falsík a tetőzet miatt folyamatosan ázik, a további vakolathullás, sőt a tetőről esetleg lehulló épületelemek miatt az életveszély folyamatosan fennáll.

A terézvárosi hivatal a társasházat a homlokzati, míg a tetőteret és az alatta lévő IV. emeleti szintet birtokló céget a tetőn lévő életveszély megszüntetésére kötelezte, mindeddig hiába.

A felkért szakértők több javaslatot is kidolgoztak a veszélyelhárításra, ám forrása sem az érintetteknek, sem pedig az önkormányzatnak nincs a beruházásra. A VI. kerület a Belügyminisztérium segítségét is kérte, ám választ még nem kaptak.

Az életveszély jelenleg érinti az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca egy-egy szakaszát, de mindeddig csak egy 2 méter széles sávot kerítettek le. A terézvárosi hivatal szerint azonban a tetőről esetleg lehulló elemek akár a parkolósávig, illetve azon túl is repülhetnek, így azok elkerítése, lezárása is szükséges lenne. Ezt a javaslatot azonban, "tekintettel a nagy forgalmú csomópontra", a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztálya nem támogatta, így az életveszély továbbra is fennáll.

A Fővárosi Bíróságon, csütörtökön kezdődött meg a VI. kerületi Andrássy út 1. szám alatti társasház kártérítési pere. Az egykori Stein palota lakóközössége azért nyújtott be keresetet a bírósághoz, mert - álláspontjuk szerint - az épület tetőterében 400 millió forintos kárt okozott egy beruházó.

Az épület egy része, szerintük, azért vált életveszélyessé, mert a beruházó - aki egyben tulajdonosa is a tetőtéri ingatlannak - 2001-ben építkezésbe kezdett, ám egy elszámolási vita miatt a kivitelező 2003-ban levonult a munkaterületről.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.