Jól helyezkedett a volt polgármester: élete végéig szép fizetést kap

Derce Tamás életműdíjra cserélte újpesti polgármesteri székét állítja az MSZP fővárosi frakciója. A díjjal élete végéig havi 350 ezer forint jár, emellé kapott egy felügyelőbizottsági tagságot 160 ezerért.

Derce Tamás, Újpest volt polgármestere 2010 őszén, az önkormányzati választások során meglepetésszerűen hátat fordított korábbi szocialista szövetségeseinek, és nyíltan támogatta a vele szemben már 2006-ban is indult, akkor alulmaradt fideszes jelöltet, Wintermantel Zsoltot. Sőt, a hozzá köthető Újpestért Egyesület együttműködési megállapodást írt alá a Fidesszel.

Derce Tamás 2009 augusztusában, amikor az újpesti városházán mutatták be a monoki szociális kártyát
Budapest, 2009. augusztus 13. Dercze Tamás IV. kerületi polgármester (b) és Szepessy Zsolt, Monok polgármestere sajtótájékoztatót tart a monoki képviselő-testület által megszavazott szociális kártyáról a IV. kerületi önkormányzat dísztermében Budapesten. 2009 szeptemberétől erre a kártyára utalják majd a szociális segélyeket és más juttatásokat, így azokat csak meghatározott termékekre költhetik el a rászorulók a kijelölt boltokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. MTI Fotó: Kovács Attila

A képviselőtestület csütörtöki ülésére a Wintermantel Zsolt, jelenelgi polgármester által előterjesztett, életműdíj adományozásáról szóló rendelettervezet egyértelműen lex Dercének minősíthető, mert csak ő felel meg a feltételeknek. (Az előterjesztés szerint a jelölt csak az Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő, élő személy lehet. Derce 20 évig vezette a kerületet.) Ráadásul Wintermantel Zsolt már korábban is bejelentette, hogy Dercét javasolja kitüntetni az életműdíjjal. Ebben a gyakorlatilag Dercére megírt rendeletben található, hogy Derce élete végéig havi juttatatást kap, a polgármester fizetésének 65%-ának megfelelő mértékében, ami jelen esetben a havi 350 ezer forintot is meghaladhatja. Ráadásul Derce Tamást korábban a fideszes vezetésű fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Fővárosi Vízművek Zrt. felügyelő bizottságába is beszavazták, mely után havi 160 ezer forintra jogosult.

Már korábban is voltak találgatások arról, hogy Derce Tamás vajon miért fordított köpönyeget olyan hirtelen az önkormányzati kampányban. Úgy tűnik, hogy felvetődhet annak a gyanúja, hogy a Derce - Fidesz paktum nem feltétlenül az újpestiekről, és Újpest érdekeiről, hanem anyagi összefüggésekről is szólhatott. Hiszen a fenti anyagi juttatások ezeket a feltevéseket támasztják alá - hangsúlyozza az MSZP budapesti frakciója.

Mivel a polgármester választás csak kevésen, néhány száz szavazaton múlott, Derce szereplése egyértelműen befolyásolhatta a választás eredményét. Amennyiben azonban a Derce - Fidesz alkunak pénzügyi vonatkozásai is voltak, úgy azt az alkut piszkos alkunak tekinthetjük, mellyel félrevezették az újpestieket, s melynek következtében a választás sem lehetett tiszta. Politikai és erkölcsi értelemben tehát választási csalás történhetett, mely megkérdőjelezheti a jelenlegi polgármester legitimitását - közölték a szocialisták.

Az MSZP fővárosi frakciója ezért felkéri Derce Tamást, hogy tisztázza magát azon látszat alól, hogy Wintermantel Zsolt támogatásért cserébe havi juttatást fogad el, s jelentse ki, hogy az esetleges életműdíjjal járó anyagi juttatásra nem tart igényt, azt nem fogadja el. Wintermantel Zsoltot pedig felkérik arra, hogy a fenti okoknál fogva a rendelettervezetből, mint előterjesztő vegye ki az anyagi juttatásokra vonatkozó részt, és azt úgy terjessze elő szavazásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.