Életfogytiglant kért az ügyész az egyetemi ámokfutóra

Az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést kért G. Ákosra, aki 2009. november 26-án a pécsi egyetemen pisztolyával lelőtte egyik diáktársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített.

Ma ítéletet hirdet a pécsi törvényszék az egyetemi ámokfutóként elhíresült G. Ákos ügyében. Emlékezetes, hogy a most 25 esztendős férfi 2009 őszén a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerész hallgatójaként az egyik tanórán – lövőklub tagjaként legálisan tartott fegyverével – társaira támadt, és megölte a 19 éves D. Miklóst. Ezután G. Ákos válogatatlanul lőtt mindenkire a teremben, s eltalálta egy másik társát, valamint az óraadó oktatót, később pedig, a folyosón megsebesítette az ott dolgozó takarítónőt. A sebesültek közül ketten maradandó sérülést szenvedtek.

Az ügyészség több emberen elkövetett emberölés kísérletével 2010 végén állította bíróság elé G. Ákost. Az első fokú tárgyalás bizonyítási eljárása befejeződött, s szerda délelőtt az ügyész perbeszédben összegezte a 2009-es tragédia előzményeit és lefolyását. Mindabból azt állapította meg, hogy G. Ákos előre kitervelten követte el a bűncselekményt. Erre utalt, hogy a magába forduló, senkivel sem barátkozó férfi a tragédia előtti hetekben megfenyegette társait, s a bűncselekmény előtti estén az internetes portálokon tömeggyilkosságokról olvasott.

Ugyancsak a kiterveltséget erősíti, hogy magával vitte az órára a fegyverét, noha aznap nem lett volna edzése a lövészklubban. Ezért az ügyész életfogytig tartó fegyházat kért a bírótól, hozzátéve, hogy 30 év elteltével indokolt a feltételes szabadlábra helyezés.

Ezt követően az áldozat szülei által felkért ügyvéd ismertette érveit, s ő azt látta indokoltnak, hogy G. Ákost tényleges életfogytig tartó elzárásra ítélje a bíróság, mivel nem kizárható, hogy szabadulása után hasonló bűncselekményt követ majd el.

A vádlott 15 éves kora óta pszichiáterhez járt, mivel gyakran volt feszült, szorongó állapotban. Panaszaira gyógyszeres kezelést kapott. A bíróságon G. Ákos nem tett vallomást, viszont korábban, írásos vallomásában arról számolt be, hogy nem emlékszik a terhére rótt bűncselekményre. A bíróság által kirendelt pszichiáterek kizártnak tartották az ilyen szintű emlékezetkiesést, s szerintük G. Ákos ugyan nárcisztikus alkatú, személyiségzavaros férfi, ám elmeállapota csak enyhe fokban befolyásolja azt, hogy felmérje tetteinek súlyát.

A vádlott által felkért pszichiáterek véleménye viszont az, hogy G. Ákost súlyos fokban korlátozza elmeállapota. Ezért harmadik pszichiáter-teamet is felkért a bíróság, ám az ő munkájuk nem hozta közelebb a két szakvéleményt. Az ügyész az első szakvéleményre építette perbeszédét. A vádlott védője a súlyos fokú korlátozottságot látta igazoltnak, amit ha a bíróság elfogad, akkor G. Ákos büntetése úgyszólván korlátlanul enyhíthető. A védő úgy vélte: az eljárás nem igazolta a gyilkosság kiterveltségét sem.

A bíróság visszavonult, ítélet néhány órán belül várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.