Életfogytiglan a pécsi kézigránátos támadónak

Jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a bíróság azt a kővágószőlősi férfit, aki négy évvel ezelőtt kézigránáttal megölt két pécsi embert. A férfi bűntársai is súlyos ítéletet kaptak.

A nagy visszhangot kiváltó bűncselekmény 2008. november 18-án történt, Pécs meszesi városrészében. Az említett nap éjjelén, a Fejlődés utca egyik családi házának nappalijában ágyban fekve tévét nézett a porta gazdája P. Zoltán és élettársa, P. Mónika, amikor az utcáról kézigránátot dobtak a pár szobájába. A detonáció megölte a 37 esztendős férfit és a hat évvel fiatalabb asszonyt. A pár három kiskorú gyermeke is ott aludt a szobában, ám ők – a csodával határos módon - apróbb sérülésekkel megúszták a robbanást.

A Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott ítéletet az ügyben. A bíróság verdiktje szerint a gránátot a Pécs melletti Kővágószőlősön élő, 48 éves Bogdán Jenő dobta be a házba. A férfi azért tette ezt, mert öccse, Bogdán Jenő az áldozat szomszédjaként régóta rossz viszonyban volt P. Zoltánnal, s a fiatalabb Bogdán meg akarta leckéztetni haragosát. Bogdán Jenő a kilencvenes években már megjárta a börtönt, s onnan ismerte Balog Sándort, akit alkalmasnak érzett erre a feladatra. Bogdán Jenő megkereste az Alsószentmártonban lakó Balogot, s azt mondta neki, hogy kézigránáttal kellene megijeszteni bátyja agresszív utcabelijét. Balog eleinte hajlott a „munkára”, később azonban visszakozott. Kézigránátot viszont szerzett az egyik ismerősétől, egy, épp a börtönben ülő uzsorástól, aki mellett Balog korábban testőrként dolgozott. Ezt a jugoszláv típusú gránátot kapta meg Bogdán Jenő, s ő azonnal elment a Fejlődés utcai házhoz, és megölte a szobában tévéző párt.

A fentiek okán a táblabíróság Bogdán Jenőt életfogytig tartó szabadságvesztésre, Bogdán Jánost 15, Balogh Sándort pedig 12 év fegyházra ítélte. A három férfit 10 évre eltiltották a közügyektől, s őket terheli a per 3 és félmilliós költsége. A bíróság arról is rendelkezett, hogy Bogdán Jenő leghamarabb 30 év után bocsátható szabadon. A három férfit egyébként már az első fokú bíróság, a Pécsi Törvényszék is elítélte, s a per fellebbezés folytán került a táblabíróságra. A másodfok csak annyiban változtatta meg a törvényszék döntését, hogy Balogh Sándor büntetését két évvel súlyosbította. Mivel érdemben az ítélet nem változott, a három férfi verdiktje jogerős.

Az ügy negyedrendű vádlottja, O. Zsanett esetében viszont fordulatot hozott a mostani ítélet. Az alsószentmártoni asszony a börtönben muszlim hitre térő s erre hivatkozva 4-5 élettársat tartó Balog Sándor egyik „felesége” volt, akiről a Pécsi Törvényszék kimondta, hogy a kézigránát bedobásakor ott állt Bogdán Jenő mellett, ezért őt első fokon 12 évre ítélték. A táblabíróság viszont ezt nem látta bizonyítottnak, ezért őt felmentették. Az ügyészség fellebbezett, így O. Zsanett ügyében a kúria mondja ki a végső szót.

A történet érdekessége, hogy a Bogdánék rokonai és barátai meg vannak győződve a bűncselekményt tagadó testvérpár ártatlanságáról. Bogdán János előbb rendőrként, majd biztonsági őrként dolgozott, és ismerősei tisztelettel beszélnek a férfiről. Bátyja bár korábban egyszer megtévedt, az elmúlt másfél évtizedben nem követett el bűncselekményt, s falujában beválasztották őt a cigány kisebbségi önkormányzatba. A Fejlődés utcában sokan úgy érzik, hogy P. Zoltánt akár mások is megölhették, mivel a büntetett előéletű, s az alapvető emberi normákat gyakran megsértő férfinak számtalan ellensége volt a városban. A bíróság azonban úgy látja, hogy a tanúvallomások, a lehallgatott telefonbeszélgetések, illetve az elítéltek telefonjainak cellainformáció alapján a bűncselekmény bizonyítékai zárt láncot képeznek, így a tettesek kiléte nem kérdőjelezhető meg.

A 2008 novemberében történt két halálos áldozatot követelő pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjai ülnek büntetőperük tárgyalásán
Pécs, 2012. október 11. A 2008 novemberében történt két halálos áldozatot követelő pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjai ülnek büntetőperük tárgyalásán a Pécsi Ítélőtáblán 2012. október 11-én. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.