Élet menete: a történelem nem írható át

A múltról a jövőért – a szervezők eredetileg ezzel a mottóval hirdették meg a Élet menetét, de a rendezvényt beharangozó tájékoztatón egy másik szlogennel is megismerkedhettek az újságírók: „A történelem nem írható át”.

Nem nehéz kitalálni, hogy a jelmondat a Szabadság téren épülő sasos-arkangyalos megszállási emlékműre utal. Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: mindent elkövetnek, hogy a „világ egyik legszebb városában” ne készüljön el ez a „szégyenteljes, hibás, félrevezető” emlékmű.

A holokauszt áldozataira emlékező Élet menetét tizenegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten. A rendezvény április 27-én, vasárnap délután fél négykor kezdődik: a résztvevők az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Március 15-e téren találkoznak, majd a Szabad sajtó úton és a Rákóczi úton vonulnak a Keleti pályaudvarig.

Kérdésünkre, hogy kormányzati politikusok is jelen lesznek-e a felvonuláson (ami a Szabadság téri emlékmű körüli botrány miatt idén különösképpen érdekes lehet), Gordon Gábor közölte: ez nem protokolláris esemény, mindenkit szeretettel várnak, aki úgy érzi, hogy ott a helye.

Szintén az Erzsébet híd pesti hídfőjénél avatják fel vasárnap az Élet menete szobrát, Kelemen Zénó alkotását. (A szobor elkészítésére Az Élet Menete Alapítvány 2011-ben írt ki meghívásos pályázatot.) Bár a kompozíción lévő számok a haláltáborokban használt tetoválásokat idézik, Kelemen Zénó hangsúlyozta: összességében nem búskomor jelentéstartalmat hordozó szoborról van szó.

A budapesti felvonulás után különvonat indul Lengyelországba, az Élet menete nemzetközi rendezvényére. Gordon Gábor tájékoztatása szerint 54 országból érkeznek majd emlékezők: az Auschwitz és Birkenau között haladó menetet most először a magyarok küldöttsége fogja vezetni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.