Élet határok nélkül – beindul az Amnesty

Sokan anélkül alakítanak ki véleményt a menekültekről, hogy akár csak egyetlen emberrel is találkoztak volna közülük. Az Amnesty International Magyarország országos kampányt indít egy befogadóbb, szolidárisabb és szabadabb magyar társadalomért.

Magyarországra, számos európai országhoz hasonlóan, 2015-ben soha nem látott mennyiségű menekült és menedékkérő érkezett. Többségük háborús konfliktusok és a terror elől menekült el az otthonából – hangsúlyozza az Amnesty International Magyarország.

Bár Magyarország kivonta magát a menekültválság európai megoldási kísérleteiből, és mindent megtett, hogy a menekülőket az ország területén kívül tartsa (egyebek mellett kriminalizálta a határzár irreguláris átlépését, kerítést emelt a déli határon) a közbeszédet a mai napig tematizálja a menekültkérdés. A vélemények és ellenvélemények a legtöbbször nélkülözik a személyes tapasztalatokat és ismereteket.

Az emberek nagy része anélkül formál véleményt sok százezer emberről, hogy akár egyetlen menekülttel vagy menedékkérővel is találkozott volna.

A magyar emberek egy része bebizonyította 2015-ben, hogy Magyarországnak van egy másik arca. Több ezer önkéntes dolgozott éjt nappallá téve a budapesti és szegedi vasútállomáson, illetve az ország déli határánál, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson, és számukra elviselhetőbbé tegye a rettenetes körülményeket.

Az „Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek” elnevezésű kampány célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel, menedékkérőkkel. A kampány másik célja, hogy a feladat, közösség nélkül maradt önkénteseket összefogja, közös gondolkozásra és cselekvésre ösztönözze. Szeretnék összehozni azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozna azon, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen.

A kampány március 5-én indul az Ankertben (Budapest, VI. Paulay Ede utca 33.), és október közepéig tart. Magyarországon élő menekülteket mutat be, akik beszélnek vagy éppen most tanulnak magyarul, beilleszkedtek a helyi társadalomba, dolgoznak és szeretnek itt élni. Az ő történetük, életpályájuk, társadalmi szerepük bemutatásával emberközeli képet alakíthatunk ki azokról, akiket sokan névtelenül, arctalanul elítélnek.

A kampány során az emberi jogi szervezet rendszeres közösségi programok és interaktív események szervezésével igyekszik elérni, hogy az uralkodó idegenellenes retorika mellett megjelenhessen azoknak is a hangja, akik esélyt akarnak adni a kiszolgáltatott embereknek.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.