Élesen megosztja az önkormányzatokat a közszolgálati sztrájk

Megosztottak az önkormányzati érdekszövetségek abban, hogy támogatni kell-e a helyhatóságoknál június 22-re meghirdetett sztrájkot. Nyolcból öt szervezet a szolidaritásáról biztosította a béremelést követelő helyhatósági közszolgákat.
Szolidáris az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa önkormányzati oldalát képviselő elnökök tanácsa a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által június 22-re meghirdetett munkabeszüntetéssel – tudatja közleményében a tanács. Nincs azonban teljes egyetértés, mert a nyolcból öten nem támogatják a sztrájkot.

Az MKKSZ az önkormányzati tisztviselők számára – akiknek az illetménye nyolcadik éve egyetlen fillérrel sem nőtt – október 1-jétől harmincszázalékos béremelést követel. Ezért egyelőre kétórás munkabeszüntetést hirdettek, s a biztosítékot az csapta ki náluk, hogy az állami tisztviselőkről szóló törvény nagyjából harmincszázalékos fizetésemelést helyez kilátásba a járási kormányhivatalokban dolgozó közszolgáknak.

Emiatt tartanak attól, hogy az önkormányzatok működőképessége kerülhet veszélybe: a járásoknál létszámhiány van, és a magasabb fizetés reményében a helyhatóságoktól a jó szakemberek oda fognak átáramlani. Így a településeken humánerőforrás-krízisre lehet számítani.

Az elnökök tanácsa június 7-ei ülésén áttekintette az önkormányzati köztisztviselői életpályával kapcsolatos kérdéseket. A megbeszélésen jelen volt és tájékoztatást nyújtott Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. A tagok többsége a sztrájkot indokoltnak tartotta, mert nem fogadható el, hogy a központi büdzsé terhére csak az állami igazgatásban dolgozó közszolgák bérét emelik, míg az önkormányzati alkalmazottak esetében nem biztosítják a bérfejlesztés fedezetét, és nem gondoskodnak az életpályamodell kialakításáról sem.

A kialakult helyzet tarthatatlan és már az önkormányzati közigazgatás zavartalan működését veszélyezteti – vélik. Az aláírók kinyilvánítják, hogy a sztrájk nem a lakosság ellen irányul, hanem éppen a lakosság érdekében történik, mert amennyiben belátható időn belül nem történik érdemi változás, abban az esetben települések sokasága számára nem lesz biztosított a helyi igazgatási közszolgáltatás.

Az elnökök tanácsának képviselői kérik ugyanakkor, hogy az önkormányzatokért felelős Belügyminisztériummal folytatandó sztrájktárgyalásra az önkormányzati szövetségek képviselőit is hívják meg.

A testület azonban megosztott volt, mert a szolidaritási nyilatkozat a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települései Önkormányzatok Országos Szövetsége képviselője aláírta ugyan, de a Megyei Jogú Városok Országos Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem csatlakozott ehhez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.