Eleni Tsakopoulos Kounalakis: Ez demars volt!

Az amerikai nagykövet megerősítette, hogy Orbán Viktorral folytatott találkozóján megfogalmazott aggályokat a sarkalatos törvényekkel kapcsolatban. Arra, hogy ez demars volt-e, határozott igennel válaszolt.

A Népszava online telefoninterjút tett közzé Eleni Tsakopoulos Kounalakis-szal, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével annak nyomán, hogy sok találgatás hangzott el az elmúlt napokban, valójában mit is mondott a budapesti amerikai nagykövet Orbán Viktornak, s átadott-e tiltakozó jegyzéket, úgynevezett demarsot a miniszterelnöknek.

A Magyar Narancs diplomáciai körökre hivatkozva ugyanis azt írta a héten, hogy – szemben azzal, amit a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter állított – mégiscsak volt tiltakozójegyzék Orbán Viktor és az amerikai nagykövet októberi találkozóján. A hetilap emlékeztet arra, hogy nem sokkal Kounalakis és Orbán találkozója után Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára Washingtonban tárgyalt. Találkozott Thomas O. Melia helyettes államtitkárral és e találkozón a Magyar Narancs szerint elhangzott: értetlenül fogadják Washingtonban, hogy a kormány a nagykövet diplomáciai jegyzékét elbagatellizálta. „Ha a magyar kormány számára nem tűnt volna fel e demars fontossága, akkor Washington kész haladéktalanul megismételni”, írta a hetilap.

„Nagykövet asszony, mi a reakciója a Magyar Narancsban a héten publikált cikkre? Miről tárgyaltak Orbán Viktorral találkozójukon a múlt hónapban?”, kérdezte a Népszava a nagykövetet.

– Tudok róla, hogy a sajtót továbbra is foglalkoztatja a találkozóm Orbán miniszterelnök úrral. Azon a találkozón egyebek mellett felvetettem a készülő sarkalatos törvényekkel kapcsolatos aggályokat, különösen azokat, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségére és a választási reformra vonatkoznak. Tárgyaltunk továbbá az erős és eleven együttműködésről az Egyesült Államok és Magyarország között – válaszolta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki arra a kérdésre, hogy ez valójában demars volt-e, ezt a választ adta: „Igen. Mindazonáltal semmilyen írásos dokumentumot nem adtam át a miniszterelnök úrnak.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.