Elengedték a három tarnabodi gyanúsítottat

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem az a három férfi követte el a tavaly nyári tarnabodi támadást, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek korábban, hanem a Debrecenben elfogott négy férfi. A három korábbi gyanúsítottat szabadlábra helyezték, ügyvédjük szerint tízmilliós kártérítést fogják perelni a rendőrséget.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője keddi tájékoztatóján közölte: az adatok szerint a Debrecenben péntekre virradóra elfogott négy férfi követte el a tavaly szeptember 29-én történt Heves megyei támadást, ezért az előzetes letartóztatásban lévő három férfit kedden szabadon engedték.

A tarnabodi támadással összefüggésben több emberen elkövetett  emberölés kísérletének gyanúja miatt három férfit helyeztek előzetes  letartóztatásba a bűncselekmény elkövetését követő napon tanúvallomások és nyomszakértői adatok alapján, de a pénteki elfogás után kiderült, hogy a támadást a most elfogott gyanúsítottak követték el, ezért a három férfi ellen megszüntetik az eljárást - mondta Petőfi Attila.

Az NNI vezetője közölte: a rendőrség azért gyanúsította meg a három férfit a tarnabodi bűncselekmény elkövetésével, mert egy tanú arról számolt be, hogy a támadást megelőző napokban egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert láttak az egyik férfinál, akinek a ruházata hasonlított a támadók vélt viseletéhez, és a nyomszakértők lőpornyomokat találtak a kezükön és ruházatukon. Az NNI 120 fős külön egysége azért kezelte a tarnabodi bűncselekményt a romák elleni támadássorozat részeként, mert az elkövetés módja, az időpont, a sértetti kör és más egyéb körülmény erre utalt. (A megtámadottak azonban nem romák voltak, csak ők éltek a falu szélén.)

A Heves megyei Tarnabodon 2008. szeptember 29-én a hajnali órákban lövéseket adtak le és Molotov-koktélokat hajítottak családi házakra. Négy házat ért támadás, de csak egy épületben keletkezett tűz. A lángokat a lakók megfékezték, így a kiérkező tűzoltóknak csupán a parazsat kellett eloltaniuk. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség már másnap meggyanúsított három férfit a bűncselekmény elkövetésével, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást, ezeket a gyanú szerint a pénteken elfogott és vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett négy, 28 és 42 év közötti férfi követte el. A támadásokban hatan meghaltak.

Kártérítést kérnek a 11 havi előzetes miatt

Kártérítési pert indít a rendőrség ellen az a három roma fiatalember, akiket közel 11 hónapig tartottak előzetesben a tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadás gyanújával, és csak a feltételezett valódi tettesek elfogása után kerülhettek szabadlábra - közölte Magyar Elemér ügyvéd az MTI-vel. Közlése szerint 10-10 millió forintos nem vagyoni kártérítés iránti keresetet nyújtanak be, emellett bocsánatkérést is várnak a hatóságok részéről. Az ügyvéd azt mondta: a fiatalkorú Németh Renátó, a már felnőtt korú Szabó Adorján és Pusoma János az előzetes letartóztatásban együttműködött a hatóságokkal, de végig tagadták a bűncselekmény elkövetését, és közvetett bizonyítékok alapján gyanúsították meg őket.

Az ügyvéd, aki a férfiak letartóztatásától kezdve ellátta a védőügyvédi feladatokat, azt mondta: a börtönben roma származásuk, és a bűncselekmény-sorozat miatt "irtózatos és megalázó módon" bántak védenceivel, és szerinte az is megalázó viselkedés a hatóság részéről, hogy bár két embert még hétfő este elengedtek, Szabó Adorjánt csak kedd délben szabadulhatott az előzetes letartóztatásból, mert egy korábbi szabálysértési pénzbüntetését nem fizette be, és azt időközben letöltendő börtönbüntetésre változtatták át. Az ügyvéd szerint a fiatalembernek 10 napot kellett volna börtönben töltenie, ugyanis a kirótt bírságot családtagjai azért nem fizethették be, mert "lejárt a hivatali munkaidő".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.