Elemzők: Orbán kellemesen unalmas beszédet mondott

Kockázatos kijelentésektől mentes, a politikai közép felé nyitó beszédet mondott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken az MTI által megkérdezett politológusok szerint.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor elsősorban az embereket megosztó ideológiáktól mentes, a mindennapi élethez köthető, pragmatikus beszédre törekedett, amely így végül valóban meglepetés- és kockázatmentesként értékelhető.

Orbán Viktor 2007 nyarán az "Egy az ország" című beszédével indította el pártját a politikai közép felé, a pénteken elhangzott beszéd e stratégia logikus folytatása volt - mutatott rá a szakértő, kiemelve, hogy a Fidesz elnöke ezúttal is egyértelműen a "társadalom közepéből" próbált beszélni, ugyanakkor célzottan megszólította a párthoz "laza szálakkal kötődő" kiábrándult baloldaliakat, illetve a Jobbikhoz tartó vagy azon gondolkozókat.

A volt MSZP szavazóknak Orbán Viktor ideológiamentes nemzeti ügyek megvalósítását ígérte, míg a Jobbik felé kacsintgatóknak azt üzente, hogy aki elégedetlen és változásban bízik, annak kizárólag a Fideszre kell szavaznia - tette hozzá a politológus, megjegyezve, hogy a tavalyi évvel ellentétben a párt elnöke közvetlenül nem szólított meg konkrét társadalmi csoportokat.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) igazgatóhelyettese szerint Orbán Viktor alapvetően pozitív, a kockázatokat kerülő beszédet mondott, ami egy kormányzásra készülő pártelnök megnyilatkozása volt. A szakértő szerint a Fidesz elnökét politikai ellenfelei elsősorban azzal támadhatják, hogy csak általánosságokat mondott. A politológus szerint Orbán Viktor azért sem említett sok konkrétumot, mert beszédének nem is ez volt a célja. A pártelnök éppen azzal vállalt volna kockázatot, ha konkrétumokat mond - tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy a beszéd nem az elmúlt esztendő történéseit elemezte, Juhász Attila azt mondta, hogy a Fidesz vezetője korábban már többször is elszakadt a klasszikus évértékeléstől, ezeknek a megszólalásainak mindig volt valami aktualitása. Most az, hogy a Fidesz kormányzásra készül, s ezen a szövegen keresztül próbált üzenni a potenciális választóknak.

Juhász Attila szerint mindezek ellenére volt két figyelemre méltó, a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és a PSZÁF-ra vonatkozó utalás. A PC igazgatóhelyettese hangsúlyozta, az az esetleges Fidesz-elképzelés, hogy az MNB-t a kormány, a PSZÁF-ot pedig az MNB alá vonják, nem feltétlenül a jegybank önállósága megszüntetésének veszélyét jelenti, hanem csupán másfajta kormányzati koncepciót.

Arra a kérdésre, hogy a beszéd szerezhetett-e új szavazókat a Fidesznek, azt mondta, a pártnak akkora a potenciális szavazótábora, hogy azon nem kell túlterjeszkednie. Véleménye szerint most az számukra a legfőbb cél, hogy a potenciális szavazókat mozgósítsák, az ellenfél választói viszont ne menjenek el. Hozzátette, ezért is lehetett fontos, hogy Orbán Viktor ne mondjon olyat, amelynek nyomán mozgósítani lehetne a szocialista szavazókat.

Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója szerint Orbán Viktor középre tartó, békés hangot megütő, "mondhatni kellemesen unalmas, lagymatag beszédet mondott".

A Fidesz elnöke - ahogy arra előzetesen is számítani lehetett - végig kínosan ügyelt a konkrétumok kerülésére, beszéde ennek ellenére sem volt semmitmondó, hiszen számos kérdésben, egyebek mellett a nemzetgazdaság területén is, fontos irányokat jelölt ki, többek között a protekcionista gazdaságpolitika, a magyar termékek támogatásának hangsúlyozásával. Orbán Viktor beszéde a tipikus "jövőkép-beszédek" közé sorolható, "sok-sok üres lózunggal" - mondta Magyar Kornélia.

A Progresszív Intézet vezetője szerint a Fidesz "keskeny pallón egyensúlyoz" ezzel, az egyébként racionálisnak tekinthető stratégiával, hiszen egy-egy "karcos kijelentéssel" könnyen nagy számú szavazót tántoríthat el maga mellől, míg a program homályban hagyásával rendkívül nagy támadási felületet ad a média és a szakértők számára.

Magyar Kornélia kiemelte: Orbán Viktor igyekezett széles szavazói réteget megszólítani a beszédével, amely valószínűleg ennek ellenére sem vált alkalmassá arra, hogy meggyőzze a jelenlegi szocialista, illetve a jobbikos tábort. Az MSZP mintegy 700-800 ezresre tehető stabil választói bázisa ugyanis továbbra is rejtvényként tekint a Fidesz "titkolt" programjára, míg a Jobbik potenciális támogatói feltételezhetően a keménységet hiányolhatták Orbán Viktor szavaiból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.