Eldőlt: lebontják a pécsi toronyházat

Az 1989-ben életveszélyessé vált, s azóta üresen álló, 25 emeletes, pécsi toronyház lebontásáról döntött csütörtökön a baranyai megyeszékhely közgyűlése.

A ház helyén 2014-re megépül egy 14 ezer négyzetméteres, A-kategóriás irodaépület, amiben önkormányzati és kormányhivatalok kapnak majd helyet. A 7-8 milliárd forintos beruházást a magyar tulajdonban lévő Öresund Kft. finanszírozza, a város 30 évi bérlés után jut birtokába az ingatlannak. Azokat a belvárosi épületeket, amelyekben az új irodaházba költöző hivatalok jelenleg működnek, a város eladja, s ez a bevétel – Pécs vezetői szerint - nyereségessé teszi az önkormányzat számára a projektet.

Az eredeti terv szerint az irodaházat a 22 éve lakatlan toronyban alakították volna ki, ám utóbb kiderült, hogy az épület alkalmatlan a funkció befogadására. Ezért jövő év első felében lebontják a tornyot, ami 1976-os átadásakor Közép-Európa legmagasabb lakóháza volt. A magasházat egyébként azért kellett kiüríteni, mert a feszített vasbeton épület stabilitásában fontos szerepet játszó acélbetétek megrozsdásodtak. A házat a város 2002-ben 350 millió forintért megerősítette, ám így sem akadt beruházó, aki hasznosítani tudta volna az épületet. Műszaki és gazdasági szakemberek már jó ideje úgy látták, hogy indokolt lehet az értékes telken álló épület lebontása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.