Eldőlt: külön-külön, de közös jelöltekkel

A kormányfőjelölt személyéről nem lesz megállapodás, minden másról igen.

Pénteken lezárulhatnak a tárgyalások az MSZP és az Együtt-PM szövetség között - írja a Népszava internetes kiadása. A lap információi szerint lényegében eldőlt, hogy a két szervezet külön listán indul, viszont, ahogy ezt szerda esti sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila közölte: nem indítanak egymás ellen jelölteket ez egyéni választókörzetekben. A Népszava szerint ma meglátogathatja Bajnai Gordon a szocialista pártelnököt, a megállapodás hivatalossá tétele körül azonban még vannak kérdések.

Az úgynevezett "koordinált egyéni körzetes megoldásban" az MSZP adná a képviselőjelöltek mintegy háromnegyedét, míg az Együtt-PM a 106 egyéni helyből 27-35-re számíthat. A végleges szám várhatóan inkább a 35-höz lesz közelebb, 27 egyéni körzetre ugyanis mindenképpen szüksége van az Együtt-PM-nek ahhoz, hogy önálló országos listát állítsanak.

A Népszava úgy tudja, lehetséges a megállapodásnak egy olyan fejezete is, hogy nem lesz egyik szervezetnek sem hivatalosan miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője. Ez a megoldás azt a célt szolgálja, hogy - győzelem esetén - a listán jobb eredményt elérő párt vezetője lehessen a későbbi kormányfő. Ezzel mind Mesterházy Attila, mind pedig Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölti esélye megmarad, sőt, így kiderülhet: kit támogatnak inkább a választók kettejük közül.

Mivel külön listán indulnak, az elmúlt napokban nagy vitát kiváltó előválasztásra sem lesz szükség, sem a kormányfőjelölt, sem pedig az egyéni indulók vonatkozásában.

Bajnai és Mesterházy kihozta X-re
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.