Eldőlt: hamarosan Balog váltja Réthelyit

Hogy lesz-e kormányátalakítás még áprilisban, kérdéses, és annak a függvénye, hogy lendületet kaphatnak-e a megfeneklett IMF-tárgyalások. Több kormányzati szereplő viszont megerősítette a Népszabadságnak: már a napokban eldőlhet, hogy Balog Zoltán váltja Réthelyi Miklóst a humán csúcstárca élén.

A napokban eldőlhet, hogy távozik a humán csúcstárca éléről Réthelyi Miklós, és Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kerül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élére – mondta több kormányzati politikus is munkatársunknak hétfőn. Hivatalos, végleges döntés nincs erről, de az előzetes elképzelések szerint Balog Zoltán május 15-től veheti át a tárca vezetését.

A Népszabadság már hetekkel ezelőtt beszámolt róla, hogy két miniszter távozhat a kormányból, Réthelyi Miklós és Fellegi Tamás. Hétfőn munkatársunknak az egyik miniszterelnökhöz közeli forrás azt mondta: az IMF-tárgyalásoktól függetlenül is személycsere lesz a humán csúcstárca élén, erről Orbán Viktor már beszélt is az érintettekkel. "Akár pár nap múlva megtörténhet a bejelentés is, ha nem jönnek közbe váratlan események" – tette hozzá egy ismert fideszes politikus, arra célozva, hogy a miniszterelnök Brüsszelben tárgyal kedden Barroso európai bizottsági elnökkel, és a találkozón elhangzottak esetleg módosíthatják az eredeti miniszterelnöki terveket.

Balog Zoltánt nem értük el. Korábban az államtitkár az esetleges miniszteri felkéréssel kapcsolatos sajtóhírekre a Lánchíd Rádiónak úgy reagált: nem tiszte nyilatkozni róla, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a megjelenteket. – A miniszterelnök úr kompetenciája a kormányátalakítás – tette hozzá Balog Zoltán.

A humán csúcstárcához kerülnének a romaügyek, az egyházak és a civil szervezetek is?

Arra, hogy hogyan kellene átalakítani a humán csúcstárcát, az államtitkár teoretikusan elmondta a véleményét, megjegyezve: a kormányzati struktúrához nem ért. Balog Zoltán onnan közelíti meg a kérdést, hogy "emberpróbáló feladat" egy ilyen nagy tárcát vezetni. De szerinte a romaügyet be kellene vinni a tárcához, az "jól találkozna az oktatással, szociális ügyekkel is". És ha az egyházügyeket is ide csoportosítanák, akkor a civil világgal való kapcsolattartást is a humán csúcstárcához kellene koncentrálni, és a nemzetiségek ügye is a legjobb helyen ebben a minisztériumban lenne.

"Cselekvéspárti ember kell" – fogalmazott az államtitkár, aki szerint mindenképpen azt az üzenetet kell megjeleníteni, hogy a nagy átalakulás, amelyben benne van Magyarország, nem "közigazgatási barkácsolás". Arról  van szó, hogy működőképes állam jöjjön létre, az emberi erőforrás felszabadítása, megerősítése lehet a cél. A változások ezért történnek, ezt látni kell – közölte Balog Zoltán korábban, hozzátéve: a pénzügyi források jelentős része az EU-ból jön, ezek összehangolására, összekapcsolására fontos, egyirányú fejlesztések kellenek.

A KDNP-s államtitkárok maradnak

A KDNP által delegált államtitkárok maradnak – mondta még a múlt héten munkatársunknak egy magas rangú kereszténydemokrata politikus, azaz Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós szociális államtitkárnak nem kell távoznia, ahogyan maradna Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is. Az Origo a múlt héten arról számolt be, hogy Szőcs Gáza kulturális államtitkár viszont várhatóan távozik.

Balog Zoltán
Balog Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.