Eldőlt: fizetnie kell az RTL-nek és a TV2-nek

Elfogyott az RTL Klub és a TV2 ideje: vasárnapig be kell fizetniük a csatornánként közel kétmilliárdos koncessziós díjat. A két csatorna többször kérte a díjak csökkentését, nemrég pedig a részletfizetés ötletével álltak elő.

Nincs több haladék, a két kereskedelmi televíziónak vasárnapig át kell utalnia a Műsorszolgáltatási Alap számlájára a földfelszíni analóg frekvenciák használatért fizetendő koncessziós díjat. Az RTL Klubnak 1,784 milliárd, a TV2-nek 1,964 milliárd forintot kell "leszurkolnia". A két csatorna már hónapok óta kéri a díjak csökkentését. Elsősorban arra hivatkoznak, hogy a gazdasági válság miatt "kétszámjegyű csökkenésre" számítanak a reklámbevételeknél. Másfelől: nem is tartják jó  megoldásnak az Európában szerintük egyik legmagasabb magyar koncessziós díjat. 

A kereskedelmi csatornák kérelme azonban heves, politikai színezettől sem mentes vitát válott ki. A médiahatóság fideszes és kereszténydemokrata tagjai a kezdetektől ellenezték a díjcsökkentést, a szocialisták és az egy szabad demokrata tag ugyanakkor több támogató megoldást terjesztett elő.

Majtényi László, a médiahatóság elnöke szintén az ellenzők táborát erősítette - szerinte nem is indokolták meg alaposan (számításokkal) kérésüket a médiavállalatok. A jobboldalról többek között azzal érveltek, hogy igazságtalan lenne a korábbi években rendre nyereséges médiacégek "megtámogatása", illetve a közmédiumok büzdséjét féltették a díjmérsékléstől. (A TV2-től befolyt teljes összeget, az RTL Klub befizetéseinek pedig egy részét a közmédiumok - Magyar Televízió, Magyar Rádió, Duna Televízió -, illetve a közösségi és nonprofit médiumok támogatására fordítják.)

A szocialisták és a szabad demokrata ORTT-tag szerint indokolt a legalább részbeni mérséklés, mivel az előrejelzések szeirnt tényleg visszaesik a kertévék bevétele. Javaslatot is tettek a közmédiumoknál kieső bevételek pótlására: a digitális átállására félretett, ám arra még fel nem használt 800 millió forintot adják a köztévéknek. Az ellenzők szeirnt ez persze csak egy évig oldaná meg a közmédiumok pénzelését.

A tiltakozók közé a közszolgálati csatornák is beálltak, saját érdekeiket védendő. A közmédiumok - amelyek egymással is perlekednek az összevonásuk ismét napirendre került tervei miatt - összefogtak, és együtt tiltakoztak a kertévék kérése ellen, látványosan ecsetelve, mekkora kiesést jelentene számukra az amazoknak adandó könnyítés.

Az elmúlt hetekben már "tudni lehetett", hogy a médiahatóság meghátrál a közvélemény és a média nyomása előtt - a nyilvánosság fórumain többségbe kerültek azok, akik szerint elfogadhatatlan és indokolatlan könnyíteni a két csatorna terhein.

A médiahatóság mai ülésén napirendre sem került az RTL Klub és a TV2 kérelme (sem a díjak mérséklésére, sem a részletfizetsére vonatkozó beadványt nem tárgyalták). S mivel több ülés már nem lesz vasárnapig, logikus, hogy a televízióknak be kell fizetniük a teljes összeget.

Ma egyébként  - mint a korábbi két ülésen is - "ügyrendi kérdésen" bukott el a díjcsökkentés ügye. A jobboldali tagok (Szalai Annamária és Tirts Tamás) nem szavazták meg több módosító indítvány sürgősségi napirendre vételét, majd ezt követően arról alakult ki vita, hogy ezek nélkül lehet-e egyáltalán szavazni a "főjavaslatról". Az elnököt távollétében helyettesítő Tirts (KDNP) - levezető elnökként - másfél óra "meddő vita után", döntésképtelenségre hivatkozva, berekesztette az ülést. 

A szocilista és a jobboldali tagok természtesen eltérően ítélik meg a történteket. Gyuricza Péter (MSZP) szerint "borítékolható" volt a mai forgatókönyv, hiszen a jobboldali tagok eddig is erre a fajta obstrukcióra játszottak. Pedig - áll a baloldaliak közleményében - maguk is úgy érezték: a díjcsökkentést nem lehet megszavazni, éppen a roppant erős ellenállás miatt. Ám - és ez már a jobboldaliak kifogása volt - ezt "nem voltak hajlandók nyilvánvalóvá tenni" a mai ülésen. A Fidesz-KDNP küldöttei ezek után "éltek a gyanúperrel", hogy a baloldaliak esetleg mégis megszavaznák a díjcsökkentést, így hát nem engedték azt napiprendre venni.

Szalai Annamária (Fidesz) a NOL-nak megismételte a kertévék kérésvel szembeni  érveit (a közszolgálat veszélyeztetése, a kérelem uniós jogszabályokba ütközik).  A részletfizetésről pedig az a véleménye: veszélyes, mert egy-két részlet befizetése után a tévék még mindig kérhetnék a díjcsökkentést. Tirts Tamás szerint pedig nem lett volna szerencsés ilyen horderejű kérdésben az elnök Majtényi László távollétében voksolni.

Gyuricza Péter (MSZP), Ladvánszky György (MSZP) és Tímár János (SZDSZ) a ma történtek kapcsán közleményt adtak ki, melyben többek között ez áll: "Megítélésünk szerint ez a lépése ellentétes a Médiatörvénnyel, és a demokrácia alapvető szabályaival. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az ORTT testületi tagja felelős döntés helyett törvénytelen eszközökkel akadályozta az érdemi munkát, és ezzel veszélyezteti a Testületet, hogy törvényi kötelezettségeinek eleget tehessen."

A politikai indulatoktól átszőtt vitában alig esett szó a mögöttes (valódi) kérdésről: életképes-e, illetve EU-konform-e a hazai médiafinanszírozás rendszere?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.