Elbukta kormány a demográfiaharcot

Tragikusan kevés gyermek születik és megmagyarázhatatlanul sokan halnak meg – állítja az MSZP szakpolitikusa. Bangóné Borbély Ildikó szerint gyermeket vállalni ma a legnagyobb szegénységi kockázatot jelenti.
Az MSZP szerint megbukott a kormány demográfiai harca, mert tragikusan kevés gyermek születik és megmagyarázhatatlanul sokan halnak meg. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő szombaton az MTI-nek azt mondta, míg a válság kirobbanásakor 99 ezer gyermek születet, addig 2011-ben már csak 88 ezer, és ezt a folyamatot nem sikerült megállítani, mert bár 2015-re négy százalékkal többen születtek 2011-hez képest, 2016 első öt hónapjában újra csökkent a születésszám.

A politikus hangsúlyozta: a kormány folyamatosan a családok megerősítéséről beszél, miközben több mint félmillió aktív munkavállaló hagyta el az országot, és gyermeket vállalni ma a legnagyobb szegénységi kockázatot jelenti. A hét év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben.

Megemlítette azt is, hogy a területi egyenlőtlenségek folyamatosan nőttek a leszakadó régiókban, ott van több gyerek az intézményekben, ahol nagyobb a szegénység, és a kormány nem fordít kellő figyelmet a területi különbségek megszüntetésére.

Bangóné Borbély Ildikó szerint az egykulcsos adó, a családi adókedvezmény, a kormány családpolitikájának, gazdaságpolitikájának hatása egyre torzabbá teszi a rendszert. A képviselőnő azt kérdezte a kormánytól: hogyan akarja megállítani a népességfogyást négymillió létminimumon vagy alatta élő emberrel és a „perverz" családpolitikával?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.