Elbukott népszavazási kezdeményezések az új alkotmányról

Újabb, népszavazásokra irányuló kezdeményezésekről döntött az Országos Választási Bizottság, a legtöbbet elutasítva. Az új alkotmányt érintő kérdések sem kaptak zöld lámpát.

Újabb, népszavazásokra irányuló kezdeményezésekről döntött az Országos Választási Bizottság, a legtöbbet elutasítva. Nem hitelesítette például az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát azon kérdéssel kapcsolatban, amely arra várt volna eldöntendő választ: egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés hozzon törvényt arra, hogy a "Kérdések az új alkotmányról" című nemzeti konzultációs íven visszaküldött válaszokat a közjegyzői kamara testülete összesítse és állítson ki róla tanúsítványt.

Az OVB nem találta egyértelműnek azt a kérdést sem, amely úgy szólt: egyetért-e azzal, hogy sem alkotmány, se más törvény ne tegye lehetővé, hogy olyanok döntsenek szavazataikkal az ország és lakossága sorsáról, akik magyarországi életvitelük hiányában sem gazdaságilag, sem politikailag nem érintettek döntéseik következményeiben. A választási bizottság szerint nem elég, hogy nem volt elég konkrét a kérdés, de az alkotmány módosítására nem is irányulhat népszavazási kezdeményezés.

Ugyanezen bukott el a Felelős Társadalomért Alapítvány két beadványa is: az egyik arra várt volna választ, hogy csak a köztársaság területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok rendelkezhessenek-e választójoggal, illetve egyetértenek-e a szavazók azzal, hogy egy új alkotmányról csak népszavazás dönthessen. Az OVB ugyanakkor hitelesítette az egyik magánszemély azon aláírásgyűjtő ívét, amelyen ez a kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy büntetőeljárásokban a büntethetőség alsó korhatára tizenkét év legyen?" Ez pedig azt jelenti, hogy utóbbi kérdésben megkezdődhet az aláírásgyűjtés.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.