Elbukhat a múzeumi negyed terve

Elképzelhető, hogy semmi sem lesz a múzeumi negyedből, az Európai Unió ugyanis nem ad pénzt a projektre, írja a Figyelő.
Az EU nem ad pénzt a múzeumi negyedre, a budai Vár felújítása és a Városliget átépítése így már túl nagy terhet jelentene a központi költségvetés számára. A Figyelő szerint egy májusi kormányülésén dőlhet el, hogy az eredeti tervek szerint valósul-e meg a beruházás, amelyre 2018-ig 158 milliárd forintot kellene költeni. A lap egyik névtelenséget kérő minisztériumi forrása így fogalmaz: "A projekt léket kapott, maga a miniszterelnök sincs meggyőződve arról, hogy úgy és akkora költségvetéssel van szükség rá, ahogyan a törvény és a kormányhatározat tartalmazza."

A Figyelő szerint Orbán Viktort nem a szakmapolitikai érvek bizonytalanították el, hanem az, hogy a budai Vár felújítása több százmilliárd forintba kerül, ráadásul a Vár és környezetének a város vérkeringésébe kapcsolása húszéves program. "Egyszerre két ilyen volumenű beruházást nem bír el a büdzsé, valamelyiket takarékra kell állítani" – mondták a hetilapnak.

Baán László, a múzeumi negyed koncepciójáért felelős miniszteri biztos stábja azonban azt nyilatkozta a lapnak, hogy ez csak egy partizánakció, és kormányszinten nincs változás az elképzelésekben.

Az alternatíva egyébként a Müpát is tervező Zoboki Gábor koncepciója. Az építészt - aki az új Nemzeti Galériát a Városliget helyett a Várba tervezte - kizárták a pályázatról. Zoboki lapunknak korábban ezt nyilatkozta a múzeumi negyedről: – Budapestnek van múzeumi negyede. A Budai Vártól az Andrássy úton át a Hősök teréig húzódik. Fotó Múzeumnak ott a Capa Központ és a Mai Manó Ház. A Divatcsarnok a designnak és a divatnak adhat otthont. A Kilián laktanya befogadhatja a Néprajzi Múzeumot, amelynek gyűjteménye rokon a szomszédos Iparművészeti Múzeuméval. A Zene Házába szánt funkciók pedig – bár ez a legszebb terv – jó helyen lennének a Liszt Ferenc által alapított, Andrássy úti régi Zeneakadémián. De ha tényleg van pénz múzeumokra – bár nehezen hihető, hogy 150 milliárd jutna rá – akkor én is inkább múzeumokra szavazok, mint a futballstadionokra. Mindenképpen olyan helyszíneket szerencsés választani, ahol az állami beruházások további privát fejlesztéseket serkentenek, így megújíthatunk városrészeket - mondta korábban az építész.

Interjúnkat Zoboki Gáborral ide kattintva olvashatják.

Papcsák: 30 milliárd jut jövőre a Liget projektre

Harmincmilliárd forint szerepel a 2016-os költségvetés tervezetében a Városliget projekt megvalósítására és a források a következő évekre is rendelkezésre állnak - mondta Papcsák Ferenc (Fidesz) országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-nek.

A kormánypárti politikus stabilnak és kiszámíthatónak nevezte a gazdasági növekedést, és méltatta, hogy a büdzsé május közeli benyújtása tervezhetőséget tesz lehetővé. Elmondta, hogy a Városliget megújítására megvannak a források, s visszautasította, hogy megszűnne a park. Törvény biztosítja a felújítást és a zöldfelületek megmaradását, növelését - hangoztatta, hozzátéve, hogy erre a költségvetési összeg is biztosíték.

Papcsák Ferenc 30-40 éves adósságnak nevezte a Városliget megújítását, és kiállt a hármas funkció - azaz a kultúra, rekreáció, szórakozás - fejlesztése mellett. Kitért arra is, hogy Magyarország jelenlegi legértékesebb beruházása munkahelyeket teremt, állami és helyi adóbevételeket generál. (MTI)

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.