Elbocsátások Komáromban

A napokban 500 dolgozójának csoportos elbocsátását jelenti be a munkaügyi központnak a mobiltelefonok külső alkatrészét gyártó Perlos, a komáromi ipari parkban működő kft. – derült ki csütörtökön a város rendkívüli közgyűlésén.

Komárom ipari parkjának cégei közül több is dolgozói egy részének elbocsátására kényszerült a világgazdasági válság következtében. Zatykó János polgármester szerint ez a folyamat azért is érzékenyen érinti a várost, mert iparűzési adójuk több mint 90 százaléka az ipari parkban letelepedett társaságoktól származik.

A pontosabb tájékozódás és a párbeszéd érdekében a városi képviselő-testület csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen a regionális és a helyi munkaügyi központok vezetőin kívül a Nokia két beszállítója, a Foxconn és a Perlos képviselői is részt vettek. Az önkormányzat tagjai nehezményezték, hogy az újságokból szereznek tudomást a leépítésekről.

A Foxconn képviselői elmondták: ők hivatalosan bejelentették a munkaügyi központnak, hogy állandó dolgozóik közül 1100-at nem tudnak tovább foglalkoztatni. Az ugyancsak telefonalkatrészeket gyártó Perlos is megerősítette az eddig kiszivárgott információkat. E szerint a cég 500 embert küld el, erről a közeljövőben hivatalosan is tájékoztatják a munkaügyi szerveket.

Zatykó János elmondta: a napokban tárgyalt a jelenleg hatezerezer embert foglalkoztató Nokia vezetőivel. Annyi biztos, hogy a gyár jövőre nem növeli munkatársai létszámát. A fejlesztéseit azonban folytatja Komáromban. A cég december 14-én január elsejéig leáll a termeléssel. Akinek van szabadsága, annak azt kell kivennie, akinek nincs, annak állásidőt fizetnek. A Nokia úgy számol: jövőre öt százalékkal csökken a mobiltelefonok értékesítése.

A polgármester úgy fogalmazott: az ipari parkban történt változásokat igazán 2010-ben érzi meg a város: vissza kell fogni a fejlesztéseket, s a lehető leggazdaságosabban kell működtetni az intézményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.