Elbizonytalanítják a bírákat az ellenük indult eljárások

Az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, bírákat érintő büntetőeljárások aggodalommal töltik el a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) tagjait, egyes eljárások elbizonytalanítják a bírói kart.

"Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által létrehozott integritás munkabizottság vezetőjének tájékoztatása szerint ezek az eljárások több ponton átláthatatlanok, szabályozatlanok, ami felveti a vonatkozó jogi szabályozás módosításának a szükségességét" – olvasható az egyesület közleményében, amely a december 14–15-én tartott rendkívüli választmányi ülésükön hozott döntésekről tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Mint írták, a választmány elkötelezett amellett, hogy "ne maradhasson jogkövetkezmény nélkül a bírák (ügyészek) által elkövetett bármilyen jogsértés, azonban a bírósági szervezet, a bírák integritásának a védelme és megőrzése érdekében a felelősségre vonásnak átlátható eljárási rendben, az eljárási szabályok és határidők maradéktalan betartása mellett kell megtörténnie".

A választmányi ülés "tényként állapította meg", hogy az ügyészi és a bírói hivatásrend költségvetési támogatása – a bírósági szervezet dologi kiadásainak nem megfelelő finanszírozása következtében – csak az ügyészek részére teszi lehetővé már évek óta többletjuttatások kifizetését. "A két hivatásrend közti ilyen megkülönböztetés indokolatlan, az sérti a két szervezetnek a magyar igazságszolgáltatásban már kialakult azonos megítélését" – fogalmaztak.

A közlemény szerint az egyesület elnöke tájékoztatta a választmányi ülést a bírói szolgálati jogviszony felső határának, azaz a nyugdíjkorhatárnak a várható jogszabályi rendezéséről. A választmány tagjai egyhangúlag úgy foglaltak állást, hogy a kérdést minél előbb, normatív úton kell rendezni, és a jogszabálytervezet nyilvánosságra kerülése után a Mabiének véleményt kell nyilvánítania róla.

Az egyesület választmánya szükségesnek tartja, hogy a jogellenesen megszüntetett bírói szolgálati jogviszony helyreállítását követően kifizetendő kártérítést és elmaradt munkabéreket ne terhelje a 98 százalékos különadó. A Mabie változatlanul szükségesnek ítéli és fenntartja javaslatát a nyugdíjba vonuló bírák számára az összeférhetetlenségi pótlék bevezetésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.