Elzárhatja a zöld pénzcsapot az Orbán-kormány

Hazai környezetvédő körökben arra számítanak, hogy idén teljesen elapad a Zöld Forrás, a zöldszervezetek évek óta kiszáradóban lévő pénzügyi alapja. Ha a hír valósággá válik, azzal újabb nagy lépést tesz az Orbán-kabinet a független civil szektor ellehetetlenítése felé.

Lapunknak több szervezet is jelezte aggályait a Zöld Forrás közeljövőjével kapcsolatban, Victor András, az egyik legismertebb hazai környezetvédő és környezeti nevelő pedig a Facebook-oldalán tette közzé a pályázati lehetőség megszűnésével kapcsolatos értesüléseit. Szerinte a kiszivárogtatással egyelőre csak tesztelik a civil zöldszektor és a társadalom érzékenységét, de ha nem tapasztalnak jelentős ellenállást, akkor valóban elzárják a pénzcsapot.

A környezetvédelemmel kapcsolatos állami feladatokat átvállaló civil szervezetek támogatási kerete az egykori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, illetve utódai kezelésében működik, jelenleg a földművelésügyi tárca a téma gazdája. Akadt olyan időszak (2002-ben, az első Orbán-kormány távozása és a Medgyessy-kabinet munkába állása idején), amikor 1,2 milliárdos volt az éves támogatási büdzsé, majd egyfajta automatizmust bevezetve a mindenkori termékdíjbevétel egy százalékához kötötték a támogatás mértékét, ami nagyjából 500 millió forintot jelentett évente.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesületben tevékenykedő, a civil pénzekre régóta rálátó Victor András gyűjtése szerint 2006 óta a keret évről évre csökken: abban az évben még 260 millió, 2007-ben viszont már csak 104 millió forintot osztottak szét, 2014–2015-ben pedig már csupán 70-70 millió forintnyi állami pénz jutott a zöldeknek.

Victor emlékeztet rá: az Orbán-kormány az egész környezetvédelmet a fejlődést gátló szükséges rossznak tartja. A jelenlegi miniszterelnök már első kormánya összeállításakor is átadta ezt a területet Torgyán Józsefnek, aki pedig az inkompetens Pepó Pált ültette a környezetvédelmi miniszteri székbe. 2010-ben már nem is alakult környezetvédelmi tárca, hanem a Fazekas Sándor vezette agrártárca egyik államtitkára képviselte a környezet- és természetvédelmet a kormányzatban. A 2014-ben megalakult harmadik Orbán-kormányban még hátrébb szorult a környezetügy: V. Németh Zsolt államtitkár egyik helyettes államtitkára, Rácz András felelős a területért.

Vagyis néhány lépésen keresztül eljutottunk oda, hogy egy önálló környezetügyi tárca helyett ma már csak egy helyettes államtitkár jeleníti meg kormányzati szinten az ország környezetvédelmi szempontjait.

A zöldeknek szánt források elapasztását az teszi különösen visszássá, hogy mindez egy olyan kormány alatt történik meg, amely gyakorlatilag hazaárulásnak tekinti, ha a civilek külföldről szereznek támogatást, és (mint például az Ökotárs-ügyben) hatósági eszközökkel is fellép azért, hogy csak a kormány felügyelete alatt álló támogatási lehetőségek létezzenek.

A Zöld Forrással kapcsolatos kormányzati tervekről az illetékes minisztériumot is megkérdeztük, egyelőre nem reagáltak a megkeresésre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.