Eladták a Neo FM-et egy forintért

Egy forintért megvásárolták a csődközeli helyzetben lévő Neo FM kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt. százszázalékos tulajdonrészét – értesült a Népszabadság. Információink szerint az új tulajdonos egy ügyvédi iroda, amely mögött amerikai befektetők állhatnak. A tulajdonos a szerződésben átvállalta a cég csaknem 600 millió forintos adósságát, amivel az FM1 tartozik a médiahatóságnak.

Információink szerint a cég eladásáról szóló szerződés csak akkor lép életbe, ha a médiahatóság is beleegyezik abba, hogy miután az új tulajdonos kifizeti a tartozásokat és leteszi a bankgaranciát, megmarad a Neo FM műsorszolgáltatási szerződése, így a rádió tovább működhet.

A Médiatanács június 20-án mondta fel a kereskedelmi rádió műsor-szolgáltatási szerződését. A testület akkor azzal indokolta a döntést, hogy a Neo FM-et működtető cég menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a hatóság kidolgozott számára az adósságok visszafizetésére. Az FM1 hozzávetőleg 600 millió forint műsor-szolgáltatási díjat és a halmozódó tartozás miatt már korábban kiszabott bírságot nem fizetett be, és nem tette le a szerződésben vállalt csaknem 150 milliós bankgaranciát. A hatóság ebből a tartozásból 40 milliónyi bírságot akart elengedni. Az FM1 június 19-én csődvédelmet kért, valamint 500 millió forintos váltót ajánlott fel a médiahatóságnak a tartozás fejében. Ezt a váltót azonban a hatóság nem volt hajlandó elfogadni. A napokban az FM1 fellebbezett a műsor-szolgáltatási szerződés felmondása ellen.

A Neo FM-et működtető cég 2010-ben és 2011-ben egyaránt veszteséget produkált. Az FM1 Zrt. 2010-ben 1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 713 millió forint veszteséget termelt. Az árbevétel 2011-ben 641 millióra zsugorodott, a veszteség pedig 1,2 milliárdra nőtt. Lapunk információi szerint a cég korábbi tulajdonosai a befektetett pénzüket elvesztették. Ezzel szemben az állami hirdetésekkel igencsak „teletűzdelt” Class FM nyereséges. A rádiót működtető Adveniónak tavalyelőtt 161 millió forint nyeresége volt, 2011-ben pedig csaknem 54 millió.

2009-ben nagy botrányt váltott ki, hogy az akkori médiahatóság delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó, a baloldali gazdasági körökhöz több szállal kötődő FM1 konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig az akkor Fellegi Tamás, jelenleg Nyerges Zsolt érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre. Majtényi László, az ORTT elnöke a döntés miatt mondott le posztjáról, és már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális és teljesíthetetlen. A hatóság az idén tavasszal titokzatos módon csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat.

Boros Lajos műsorvezető (k) egy ajándékba kapott bumeránggal a kezében
Budapest, 2012. március 6. Boros Lajos műsorvezető (k) egy ajándékba kapott bumeránggal a kezében, azon a sajtótájékoztatón, ahol a NeoFM kereskedelmi rádió bejelentette, hogy a népszerű műsorvezető 20 év után befejezi a Bumeráng című reggeli műsor vezetését. Mellette Voga János (b) és Bochkor Gábor műsorvezetők. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.