Éjszaki zajügyelet Angyalföldön

Május 15-től újra működteti éjszakai telefonos zajügyeletét a XIII. kerület; a lakosság nyugodt pihenésének elősegítésére létrehozott önkormányzati szolgálatot október 15-ig lehet hívni. Az éjszakai és hétvégi zajpanaszok azonnali kivizsgálásával az indokolt államigazgatási intézkedések is azonnal megtehetők.

A XIII. kerületi polgármesteri hivatal építésügyi osztályára rendszeresen érkeznek lakossági bejelentések, zajpanaszok. Ezek egy része este nyolc óra után és reggel nyolc óra előtt adódik, amikor az építési hatóság munkatársai már nem tudják a bejelentést fogadni. A zajszint pontos és hiteles kivizsgálása azonban kizárólag a zajkibocsátás időszakában végezhető el.

Ezért az önkormányzat a lakosság nyugodt pihenésének elősegítése érdekében - az elmúlt évekhez hasonlóan, a nyári időszakban, május 15-től október 15-ig - éjszakai telefonos ügyeletet működtet. Így az idei szezonban is lehetőség lesz az éjszaka és hétvégén felmerülő zajpanaszok azonnali kivizsgálására, illetve a vizsgálat eredménye alapján a szükséges államigazgatási intézkedések azonnali megtételére.

Angyalföld a bejelentések fogadására este nyolc és reggel nyolc óra között ingyenesen hívható zöldvonalat üzemeltet, melynek száma: 06-80-62-66-66. A beérkező panaszokat a zajügyelet munkatársa regisztrálja, feljegyzi a bejelentő nevét, címét, telefonszámát, a bejelentés tárgyát, valamint a bepanaszolt személyt, szervezetet (ha ez ismeretes), s a zaj jellegét. A szakember a bejelentés után haladéktalanul a helyszínre érkezik, az ott tapasztaltakról jegyzőkönyvet vesz fel, szükség esetén pedig zajmérést végez.

A vizsgálat eredményének kiértékelése után a polgármesteri hivatal építésügyi osztálya megteszi a szükséges hatósági intézkedéseket. Ezzel az eljárás lehetőséget biztosít a hatóság számára, hogy jogszabálysértés esetén a bejelentés után néhány napon belül megtehesse a szükséges intézkedéseket.

A lakosságtól érkező panaszok kivizsgálása mellett a zajügyelet - az építésügyi osztály által összeállított ütemterv alapján - rendszeresen ellenőrzi az építési tevékenységekre vonatkozó időbeli korlátozás betartását is.

Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akció a XIII. kerületben

A XIII. kerületi önkormányzat a már hagyományossá vált lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akcióját május 29-én szervezi meg, melyben a következő hulladékokat lehet díjmentesen leadni: savas akkumulátorok, szárazelemek, gombelemek; folyékony és szilárd növényvédő- és rovarölőszerek; lejárt szavatosságú gyógyszerek; festék és lakkmaradékok, szerves oldószerek, festékes textíliák, ecsetek; fáradt olaj, olajszűrők, levegőszűrők, olajos textíliák, olajos flakonok, használt sütőzsírok és olajok; elektromos és elektronikus berendezések (háztartási gépek, televízió, számítógép, mobiltelefon, stb.) A gyűjtési akcióban csak a háztartásokban keletkezett, s a felsorolt fajtájú hulladékokat veszik át.

A gyűjtés helyszínei és időpontjai:
Lehel piac (Bulcsú utcai park)                                                  8.00-11.30
Herman Ottó Általános Iskola (Radnóti Miklós utca 35.)     10.30-12.00
József Attila tér                                                                          12.00-13.00
Váci út 132. szám előtti parkoló                                               12.30-13.30
Béke tér (a polgármesteri hivatal parkolója)                          13.30-15.00
József Attila Színház (Déryné köz-Angyalföldi út sarok)        14.00-15.00

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.