Nagyon rosszul áll a kopogtatógyűjtéssel az LMP

Jövő hét péntekig az LMP Budapesten két téren illetve öt vidéki városban napi 24 órában gyűjti az ajánlószelvényeket, mert eddig csak a szükséges mennyiség egyharmada áll rendelkezésükre - jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján a párt kampányfőnöke.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy eddig nagyjából az induláshoz szükséges ajánlószelvények egyharmadát gyűjtötték össze. Hozzátette, az LMP nem olyan nagy párt, hogy mindenkihez el tudjon menni és "nincsenek olyan adatbázisaink, ami alapján pontosan tudnánk, hogy kik azok, akik ránk szavaznak és akiknek számíthatunk az ajánlószelvényére".

A politikus közölte, azt kérik a választóktól, ha azt szeretnék, hogy a választáson minden olyan párt el tudjon indulni, amelyiknek van társadalmi támogatottsága, akkor vigyék el hozzájuk ajánlószelvényeiket.

Az LMP aktivistái a fővárosban a Deák térre illetve a Moszkva térre, valamint Debrecen, Szeged, Miskolc, Sopron és Kecskemét főtereire települnek ki.

Mathauser András, az LMP budapesti kampányfőnöke elmondta, hogy a párt prominens politikusai ezeken a helyszíneken éjjel is meg fognak jelenni. Hozzátette, azt remélik a kitelepüléseiktől, hogy az utolsó napokban tömegesen érkeznek hozzájuk a választópolgárok. Kitért arra is, hogy a főváros fontosabb pontjain napközben szintén jelen lesznek.

Arra a kérdésre, hogy egy pénteken nyilvánosságra került hangfelvétel szerint az LMP Fejér megyei szervezője pénzt kínált az ajánlószelvényekért, Karácsony Gergely azt mondta, munkatársuk nem az ajánlószelvényekért ígért pénzt, hanem fizetett aktivistákat keresett, hogy ajánlószelvényeket gyűjtenek.

Hangsúlyozta: az országgyűlési kampány alatt is alkalmaztak fizetett aktivistákat, akik általában órabérben dolgoztak, hogy ne lehessen azzal vádolni őket, miszerint az ajánlószelvényekért kapnak pénzt.

Karácsony Gergely hozzátette: a beszélgetésben egyébként az hangzik el, hogy a munkát teljesítmény alapon fizetnék, nem pedig az, hogy 150 forintot a választóknak fizetnék az ajánlószelvények darabjáért. Megjegyezte, őket is többször megkeresték, hogy eladnának nekik ajánlószelvényeket, de azokért több ezer forintot kértek volna.

Meglátása szerint nem az jelenti a valódi problémát, hogy teljesítménybérben fizetnék az aktivistákat, hanem az, hogy a beszélgetés során elhangzott "egy félmondat, ami nyitva hagyta a kaput arra, hogy ez valami fekete, nem számlás vagy megbízási szerződéses kifizetés lenne. Ez semmiképpen nem lenne elfogadható". Hozzátette, hogy az ügyet kivizsgálják.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hány fizetett aktivistát alkalmaznak, Karácsony Gergely - arra hivatkozva, hogy eléggé decentralizált a kampányuk - nem tudott pontos számot mondani.

Mathauser András a fővárosról annyit mondott, hogy az elmúlt napokban körülbelül 20-25 fizetett aktivista csatlakozott hozzájuk Budapesten, azt megelőzően gyakorlatilag csak a saját embereik és a szimpatizánsaik gyűjtötték az ajánlószelvényeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.