Éjféltől sztrájküzemmódra vált a vasút

Péntek első percében megkezdődik a Liga elnöke által a válságkezelő csomag ellen meghirdetetett országos sztrájk. Gaskó István tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: több tízezer sztrájkolóra számít. Azzal számolnak a tiltakozók, hogy 18 órán át megbénítja a vasutat.

Hat ágazatból tucatnyi szakszervezet jelzett vissza a felhívására, így kérdéses, hogy lesznek-e ennyien. Az ugyancsak Gaskó irányította Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete azzal számol, hogy 18 órán át megbénítja a vasutat, a többi tömörülés rövidebb idejű munkabeszüntetést tervez. A GYSEV dolgozói például délelőtt 10 és 12 óra között állnak le.

Nagyobb fennakadás csak a vasúti közlekedésben várható. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az esti órákban lapunknak azt mondta: arra számítanak, hogy a fővárosban a Nyugati pályaudvaron, csatlakoznak jelentős számban a sztrájkhoz, vidéken főleg Záhony és Szombathely környékén várható komoly zavar a vasúti közlekedésben. Annál is inkább, mert a vasúttársasággal nem sikerült egyezségre jutniuk a még elégséges szolgáltatásról. Vagyis nem jelölték ki azokat a szerelvényeket, amelyek a munkabeszüntetés idején is közlekednek.

A sztrájkolók között a közúti közlekedést a Kőrös Volán képviseli: járatai nem biztos, hogy menetrend szerint indulnak. A Volán-társaságok nagy része ugyanakkor közölte: utasaiktól elfogadják a MÁV-bérleteket is. Hasonlóan nyilatkozott BKV is, amelynek dolgozói nem csatlakoztak a Liga-felhíváshoz.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Nógrád és Szolnok megyében és Debrecenben tudta mozgósítani tagjait: tíz általános iskolában sztrájkolnak, többnyire két órán át. A középiskolák tanárai tekintettel vannak az érettségizőkre.

Bár a Magyar Orvosok Szövetsége többször jelezte, hogy kész a tiltakozó akcióra, tegnap estig csak a Zala megyei és az esztergomi kórház közölte, hogy kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.

Sztrájkot jelentett be a Budapest Airport egyik szakszervezete is. Tagjaik reggel 6 és 8 óra között nem veszik fel a munkát. Nem zárható ki ezért, hogy egyes repülőjáratok késnek - tudta meg a távirati iroda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.