Éjfélkor indul a vasút

Éjféltől felfüggesztik a sztrájkot vasúton, holnap már kiszámíthatóbb lesz a vonatok közlekedése. A menetrend várhatóan még egy ideig nem áll teljesen helyre, ugyanis a több napja álló mozdonyokat műszakilag át kell vizsgálni.

Bárány Balázs, az immár kilenc napja tartó közlekedési káoszt okozó Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke a Népszabadságnak azt mondta: követeléseikről ugyan továbbra sem sikerült egyezségre jutniuk a MÁV vezetésével, mégis úgy döntöttek, hogy a karácsonyi ünnepekre tekintettel  felfüggesztik a munkabeszüntetést, ezzel is bizonyítva, hogy emberségesebbek, mint a kormány tagjai.

A VDSZSZ szerint ugyanis a vasúttársaság vezetésének „nincs alku” pozícióját a kormány tartja fenn, nem engedi, hogy minden vasutas részesedjen a MÁV Cargo eladásából befolyt 102,5 milliárd forintos bevételből, s azt sem, hogy a vasúttársaságtól kiszervezett dolgozók 10 százalékos bérpótlékot kapjanak, a béren kívüli juttatások pótlására.

A munkabéke éppen jókor tört ki, mert a sztrájk már a politikában is feszültséghez vezetett.

A Fidesz az Országgyűlés költségvetési bizottságában szerette volna megvitatni a helyzetet, s bár kezdeményezésére összehívták a testületet, végül a bizottság nem tudta napirendre venni a kérdést, mert a képviselők többsége nem szavazta meg.

A közlekedési miniszter pedig kijelentette: egyre több bizonyíték van arra, hogy politikai indítékok állnak a vasutassztrájk hátterében. Ezt az állítást a VDSZSZ elnöke visszautasítva, mondván, hogy a politika próbálja meg besározni a sztrájkolókat.

Nyugati pályaudvar, sztrájk
Nyugati pályaudvar, sztrájk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.