Éhségsztrájkba kezdett a Gyorskocsi utcában Sepeleva

Éhségsztrájkba kezdett a Budapesten kiadatási előzetes letartóztatásban lévő Galina Sepeleva, a szintén előzetesben ülő Olekszandr Sepelev ukrán ellenzéki politikus felesége. Nyilatkozata szerint Sepeleva lépésével "az ukrán és magyar hatóságok közötti politikai alku, a törvénytelen letartóztatás és a már több mint hat hónapos fogva tartás" ellen tiltakozik.

Éhségsztrájkba kezdett pénteken reggel a budapesti Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetben előzetes letartóztatásban lévő Galina Sepeleva, az ukrán ellenzéki politikus, a szintén kiadatási előzetes letartóztatásban lévő Olekszandr Sepelev felesége.

Mint ismert, a Sepelev-házaspárt egy Interpol-körözés alapján tavaly július 4-én egy budapesti étteremben fogták el. Sepelevék politikai menedékjogot kértek Magyarországtól – erről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) kell döntenie –, az ukrán hatóságok ugyanakkor kiadatási kérelemmel fordultak a Fővárosi Törvényszékhez azzal az indokkal, hogy Sepelevék súlyos bűncselekményeket (gyilkossági kísérlet, sikkasztás, pénzmosás) követtek el Ukrajnában. A házaspár tagadja a vádakat, szerintük az ukrán hatóságok politikai okokból koncepciós eljárásra készülnek ellenük. A Fővárosi Törvényszék az ukrán hatóságok kiadatási kérelmét egy másik eljárás keretében vizsgálja, ám ez utóbbit a BÁH-határozat jogerőssé válásáig felfüggesztették.

A BÁH első fokon elutasította Sepelevék menedékkérelmét arra hivatkozva, hogy az ukrán házaspár kanadai állampolgársággal is rendelkezik. A döntés ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem alapján a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a BÁH határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a hivatalt. A törvényszéki verdikt szerint a megismételt első fokú eljárásban fel kell tárni a kanadai állampolgárság pontos státuszát. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a börtönben fogva tartott Sepelevéknek elhúzódó eljárásra kell felkészülniük. Bősze Ferenc, a házaspár magyarországi jogi képviselője pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, ez késztette Sepelevát arra, hogy éhségsztrájkba kezdjen.

Sepeleva nyilvánosságra hozott nyilatkozatában az áll: elsősorban a hatósági eljárás elhúzódása és a szerinte jogtalan előzetes letartóztatás miatt kezdett éhségsztrájkba, ugyanakkor lépésével tiltakozni kíván a szerinte embertelen fogva tartási körülmények miatt is. Állítása szerint egyebek mellett hét napig nem válthatott ruhát, egy rovarcsípéstől bőrfertőzést kapott, megtagadták a kapcsolattartását az általa megjelölt egyházi személlyel. Mint írja, az éhségsztrájkot – amelynek során kizárólag folyadékot fogyaszt – mindaddig folytatja, amíg "a politikai alkuk és a korrupció által előidézett helyzetet törvényes határozat meg nem változtatja."

Bősze Ferenc bejelentette, feljelentést tett az ügyészségen amiatt, hogy a BÁH-eljárás dokumentumai – szerinte jogszerűtlenül – egy ukrán magánszemélyen (Szerhij Gyadecsko ukrán bankáron) keresztül az ukrán hatóságokhoz is eljutottak, ami súlyosan veszélyezteti a magyarországi menedékjogi eljárás törvényességét. A sajtótájékoztatón egyébként - meghívás nélkül - megjelent Gyadecsko is, végighallgatta az ügyvéd előadását, de nem reagált az elhangzott vádakra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.