Éhségsztrájk egy kaposvári iskoláért

Várhatóan körülbelül ötven szülő kezd éhségsztrájkba szombaton Kaposváron: így tiltakoznak a Toldi Általános Iskola és Gimnázium bezárása ellen.

Szombat reggel nyolc órakor körülbelül ötven szülő éhségsztrájkba kezd a kaposvári Toldi Általános Iskola és Gimnázium előtt, tiltakozásként az intézmény bezárása ellen - jelentette be az LMP keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Klimóné Csongovai Hilda, az iskola szülői szervezetének elnöke.

A sajtótájékoztatón, amelyet az LMP Nemzeti Iskolamentő Alap felállításáról szóló javaslata kapcsán hívtak össze, részt vett Lugosi András, a budapesti Janikovszky Éva iskola szülői szervezetének vezetőségi tagja is.

Klimóné Csongovai Hilda, aki hangsúlyozta, hogy a két iskola helyzete nagyon hasonló, arról beszélt:  a somogyi megyeszékhely vezetői nem tárgyalnak velük az ügyben és a megkeresett kormányhivataltól sem kaptak választ, ezért döntöttek az éhségsztrájk megkezdése mellett.

Lugosi András azt emelte ki, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetéből még nem következik, hogy irracionális döntéseket kellene hozni és jól működő iskolákat bezárni. Felhívta a figyelmet, hogy az iskolabezárásokról szóló döntésekkel az önkormányzatok "szinte kivétel nélkül megsértik a törvényeket". Emlékeztetett arra, hogy Kaposváron nem tájékoztatták a szülőket.

Véleménye szerint a Janikovszky Éva iskola esetében pedig azokat a jogszabályi kritériumokat nem teljesítették, hogy miként kellene tájékoztatást adni a döntésről. Ennek kapcsán azt mondta, hogy közel egy hónapja hozták meg a döntést a Janikovszky Éva iskola bezárásáról, de a jogutód iskola jelenleg nem képes kétszáznál több diákot elhelyezni, miközben 411 gyereket érint a bezárás.

Osztolykán Ágnes az LMP képviselője emlékeztetett arra, hogy a parlament még kedden szavaz pártjuk Nemzeti Iskolamentő Alap című tervezetéről. Az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke szerint ez a javaslat lenne az egyetlen esély az iskolabezárások elkerülésére, mert így segítséget lehetne nyújtani az önkormányzatoknak, hogy ne kelljen pusztán anyagi okokból felszámolniuk az oktatási intézményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.