Éhségsztrájk az MTV székháza előtt

Piros lapos tiltakozás, éhségsztrájk és mozgalom - így tüntet a közmédiás manipulációk ellen egy tévés szakszervezeti vezető. Frissítve: többen már nem vállalják névvel a köztévét; újabb vizsgálat indulhat.

Éhségsztrájkba kezd a Magyar Televízió székháza előtt Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke, ha szombat délután két óráig nem történik érdemi lépés a közmédiás hírmanipulációk ügyében, nem vonják felelősségre a "valódi felelősöket". Ezt a köztévé Kunigunda utcai székháza előtt jelentette be a szakszervezeti vezető, MTV-s külpolitikai újságíró. Nagy Navarro többek között Lomnici Zoltán múlt szombati kitakarása és a Daniel Cohn-Benditről szóló áprilisi riport manipulálása miatt tiltakozott, de szerinte ezek az ügyek csak a jéghegy csúcsát jelzik.

Nagy Navarro Balázs kirakatpernek tartja a Lomnici Zoltán kiretusálása ügyében lefolytatott belső vizsgálatot, ami szerinte nem is volt valódi vizsgálat, és csak a bűnbak-keresésről szólt. A szerdai belső vizsgálat alapján ugyanis három munkatársat vontak felelősségre, akik figyelmeztetést kaptak: a Duna TV múlt szombat esti Híradójának felelős szerkesztőjét, a riportert és egy vágót. Hármukat a szakszervezeti vezető beszámolója szerint csak azt követően hívták be a közmédia tulajdonosi alapjához (MTVA), hogy a vizsgálat lezárásáról szóló közleményt az MTVA kiadta. Az MTV majdnem olyan, mint egy katonai rendszer, folytatta: "az utasítások felülről jönnek". Ezért a manipulációk igazi felelőseinek a közmédia hírcentrumának vezetőit: Élő Gábor hírigazgatót,  Németh Zsoltot és Hegedűs Istvánt tartja. Tudomása szerint Hegedűs (az MTI Hírcentrum dunás műsoraiért felelős vezérigazgató-helyettese) adta ki azt az utasítást, hogy Lomnici nem szerepelhet a riportban.

Azt is bejelentette továbbá, hogy a hírfőszerkesztőség vágói szolidaritásukat fejezik ki a felelősségre vont vágó kollégájuktól (főleg, hogy nem azt a vágót rótták meg, aki valójában kitakarta a volt főbírót) és mostantól nem járulnak hozzá nevük feltüntetéséhez a hírcentrum anyagain.

Ő kér elnézést

"Szégyenkezem a közmédia vezetői helyett", tette hozzá Nagy Navarro Balázs - amiatt, hogy 2011 decemberében ilyesmi megtörténhet: a diktatúrákra jellemző eszközökkel, manipulált, hamisított, kiretusált anyagok jelenhetnek meg a köztévében. Nagy Navarro elnézést kért a közvéleménytől is, akik előtt lejáratják a közmédiumok tisztességes dolgozóit. Nagy Navarro mozgalmat is hirdetett a "tisztességes tájékoztatásért", szombatra pedig a közmédiumok székházai elé szólított tiltakozásra: mutassanak piros lapot a közmédia vezetőinek, és a lapokat helyezzék el a székházak előtt felállítandó ládákba.

Szolidáris vegyiparosok

A vegyipari szakszervezet szolidáris az MTV hírkészítő munkatársaival, akik vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak az elhíresült Lomnici híranyag miatt. A VDSZ elnöke felháborítónak és egyben a jövőre nézve ijesztőnek is tartja az esetet. Az új Munka törvénykönyve ugyanis még a mostaninál is kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a munkavállalókat, s tömegével lesznek ilyen és még ennél durvább, kirúgással végződő esetek is - közölte péntek délután a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Újabb vizsgálat indult?

Az Index információi szerint pénteken 10 órától újabb vizsgálat kezdődött az MTVA-ban, ezúttal jóval komolyabb - Böröcz István vezérigazgató kabinetvezetője is ott volt - , itt már a konkrét esetről is szó esett, és jegyzőkönyvet is felvettek az ügyben.

Az MTI is bocsánatot kért

Megszólalt a Lomnici-ügyben a Magyar Távirati Iroda is:"az MTI Nonprofit Zrt. vezetése, mint a közmédia hírműsorainak szakmai irányítója, a személyes bocsánatkérést követően a nyilvánosság előtt is megköveti dr. Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét a 2011. december 3-án a köztelevíziók esti hírműsoraiban elkövetett súlyos szakmai hiba miatt. A nemzeti hírügynökség üdvözli az MTVA által lefolytatott fegyelmi eljárást, elismeréssel adózik az Emberi Méltóság Tanácsának tevékenysége előtt és a jövőben is az egyes események fontosságának megfelelő súllyal számol be a szervezet nyilvános rendezvényeiről. Dr. Lomnici Zoltán elfogadja a bocsánatkérést és az ügyet lezártnak tekinti."

Nagy Navarro Balázs az MTV székháza előtt
2011.12.09 Nagy Navarro Balázs, MTV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.