Együttműködünk az UNESCO-val a romaoktatás terén

Magyarország együttműködésre törekszik az UNESCO-val a romaoktatás terén, ami szorosan kapcsolódik társadalom-átalakító programjához - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Párizsban az UNESCO-közgyűlés 37. ülésszakán elhangzott beszédében.

Az ENSZ 195 tagországot tömörítő Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének közgyűlése kétévente tart ülésszakot, amelyen a tisztújítás mellett minden tagország képviselője szót kap. A csütörtöki ülésnapon hangzott el a magyar szaktárca vezetőjének felszólalása.

Balog Zoltán egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon - a világon elsőként - minden diáknak tanulnia kell a romák történetéről és kultúrájáról. A nemzeti tantervben erős hangsúlyt kap a kulturális sokszínűség, a Magyarországon élő nemzetiségek történelme, illetve a tolerancia szükségessége - tette hozzá.

Magyarország a fentiekre tekintettel az UNESCO égisze alatt részt kíván venni a társadalmi átalakítás kezelését célzó program kormányközi tanácsának munkájában. Ugyancsak jelentkezik az Ember és Bioszféra program nemzetközi koordinációs tanácsába, valamint a szellemi kulturális örökségegyezményt elősegítő kormányközi bizottságba - jelentette be Balog Zoltán.

A romafelzárkózás, a társadalom-átalakítás és az oktatás összefüggéseiről Balog Zoltán az MTI tudósítójának elmondta: ha az UNESCO "behozza a világtapasztalatokat", akkor kiderül, hogy az integrációról, illetve szegregációról folyó magyarországi vita rossz kérdésfeltevést tükröz. Szerinte mind az együtt-, mind a különtanulás, felkészítés mellett, illetve ellen szólnak érvek bizonyos helyzetekben, tehát nem eleve elítélendő az elkülönített felkészítés.

A miniszter a beszédben kitért arra, hogy a magyarok mind a négy égtáj felé nyitottak a kapcsolatteremtésre. Idézte a hallgatóság előtt azt a magyarokhoz szóló Márai-üzenetet, miszerint nyugatra tartsanak, de sose feledjék, hogy keletről jönnek. De ugyanígy - jegyezte meg - a magyaroknak északon és délen egyaránt vannak barátaik.

Balog Zoltán köszönetet mondott az UNESCO-nak az elmúlt években Magyarországnak nyújtott támogatásért. Az MTI tudósítójának nyilatkozva ezzel kapcsolatban bővebben is kifejtette, hogy az UNESCO az egyik olyan nagy világszervezet, amelyik az elmúlt három-négy évben semmilyen kritikát nem gyakorolt Magyarországgal szemben, "éppen ellenkezőleg, azokat a reformjainkat, változtatásokat, amiket végrehajtottunk az elmúlt években, megértéssel és támogatólag fogadta".

Ebben a miniszter szerint nagy szerepe van Bogyay Katalin magyar UNESCO-nagykövetnek, aki két évig az UNESCO-közgyűlés elnöke volt, és most mandátumának lejártával Nehru-aranyéremmel ismerték el munkáját.

Az UNESCO történetének egyik érdekessége, hogy a szervezet eddigi fennállása alatt mindössze három alkalommal töltötte be nő a közgyűlési elnöki tisztséget, és közülük kettő magyar. A 2011-ben hivatalba lépett Bogyay Katalin előtt csaknem négy évtizeddel - a párizsi UNESCO-székház nagy üléstermének bejáratánál elhelyezett tabló tanúsága szerint - Jóború Magda 1974-től látta el ezt a posztot

Balog Zoltán az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Bogyay Katalin munkájának köszönhető, hogy számos magyar kezdeményezés felett vállalt védnökséget az UNESCO, és ez elősegíti a magyar szellemi értékek tudatosítását a kulturális és tudományos világban.

Beszédében az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy az UNESCO nagy segítséget nyújtott az októberben a víz témakörében Budapesten megrendezett világkonferenciához.

Szólt arról is, hogy Magyarország, amely a Tudomány Világfórumának (WSF) is gazdája az UNESCO-val együtt, most először Magyarországon kívül, Brazíliában rendezi meg a heteken belül sorra kerülő következő ilyen jellegű találkozót. Az is nagy megtiszteltetés Magyarország számára - mondta Balog Zoltán -, hogy az UNESCO védnökséget vállalt a 2014-es magyarországi holokauszt-emlékév rendezvénysorozata felett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.