Együttműködési megállapodást írt alá a Liga az IPOSZ-szal

Együttműködési megállapodást írt alá a LIGA Szakszervezetek az Ipartestületek Országos Szövetségével (IPOSZ) és a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségével kedden Budapesten.

Németh László, az IPOSZ elnöke elmondta: a megállapodás fő célja a munkabéke biztosítása, a kollektív jogok minél szélesebb érvényesítése, valamint a munkaadók és munkavállalók között felmerülő vitás kérdések szakmai egyeztetése.     

Hangsúlyozta, az IPOSZ 40 ezer, főként mikro- és családi vállalkozást képvisel, ezért is törekszik együttműködésre a szakszervezetekkel, elsősorban a kollektív szerződések és a minimálbér ügyében. Megjegyezte, a jogsegélyszolgálatot nyújtó Jogpont hálózattal kapcsolatos munkában már eddig is jó volt együttműködésük.     

Gaskó István, a LIGA elnöke kiemelte: azért szeretnének szabályozott formában együttműködni minél több munkáltatói szervezettel, mert a politika nem támogatja a társadalmi és érdekképviseleti szervezetek működését, és azok megítélése is romlott.     

Elmondta: a társadalmi szervezetek megítélésén szeretnének fordítani, és Orbán Viktor miniszterelnökkel is megállapodtak abban, hogy a kormány átértékeli a civil szervezetek szerepét, valamint hogy a kormány kikéri a szakszervezetek véleményét. Ez mindenképp fordulatként értékelhető a kormány eddigi politikájában - vélekedett a LIGA elnöke.     

Szólt arról is, hogy a LIGA mind a kilenc, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban részt vevő munkaadói érdekképviselettel tárgyal, közülük az IPOSZ a nyolcadik, amellyel aláírták a megállapodást. Az MTI kérdésére Gaskó István elmondta: reményei szerint hamarosan sikerül létrehozni az együttműködést a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével is.

Bényei Andrásné, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: olyan stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a szakszervezeti szövetséggel, amely egyedülálló az országban, mivel a szakszervezet és a civil szektor együttműködése régóta várat magára, eddig csak alkalmi együttműködés volt, hosszú távú nem. Hozzátette: a nonprofit szolgáltatók számára az uniós források tervezésénél, lehívásánál jelenthet kitörési pontot a megállapodás, mert a LIGÁ-val közösen tudnak érdeket érvényesíteni, programokat megvalósítani. 

Gaskó István elmondta: a LIGA is komoly eredménynek tekinti, hogy megállapodhattak az ország egyik legnagyobb civil szervezetével. Kiemelte: a civil társadalommal való együttműködés egyre fontosabb, különösen akkor, amikor az állam egyre erősebb pozíciókat akar megszerezni magának. Ez az első megállapodásuk civil szervezettel, és remélik, hogy ezt továbbiak követik. A szakszervezeteknek sok érintkezési pontja van a civil társadalommal, például a munkaerő-közvetítés, a felnőttképzés vagy akár a munkavállalói jogokban való tanácsadás területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.