Együttélés Háza: a Mazsihisz lenyúlta az ötletet?

Megijedt Gyöngyösön az Együttélés Háza-projekt ötletgazdája a Mazsihisz Együttélés Háza-tervétől. Balázs József helyi képviselő megdöbbent, amikor az Orbán Viktornak küldött levélben viszontlátta saját elképzelését.

A gyöngyösi zsinagóga kiállítóhellyé és kulturális centrummá történő átalakítását Balázs József fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezte (a templom nemrég még bútorüzlet volt), a közel egymilliárdos projektet támogatja a város, a Miniszterelnökség és a szakmai hátteret biztosító Páva utcai Holokauszt Emlékközpont is.

Érthető, hogy Gyöngyösön felkapták a fejüket a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinek Orbán Viktorhoz címzett minapi levelére, melyben az áll, hogy az általuk kifogásolt józsefvárosi Sorsok Háza helyett a magyar-zsidó együttélést mutatnák be. „Gyöngyösön – olvasható a levélben – az önkormányzat támogatásával már egy éve dolgozunk egy hasonló regionális intézmény létrehozásán.” Ezután tesznek javaslatot arra, hogy a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában a felújítás után méltó helye lehetne a „Mazsihisz által javasolt” Együttélés Házának.

Balázs József képviselő nyílt levelet tett közzé. Ebben úgy fogalmaz, hogy ne vigye el Gyöngyösről a Mazsihisz a helyi kezdeményezést. „Értetlenül állunk a Mazsihisz törekvéseiről szóló legutóbbi hírek előtt – írta Balázs, és hozzátette, a gyöngyösi alapgondolatot kezdetben a Mazsihisz részéről támogatta Weisz Péter és később Heisler András elnök is. „Ne vigye a Mazsihisz máshová magával a már kiforralt elképzeléseket!” – szólított fel a képviselő, és kijelentette: „Azt gondoljuk, a széleskörű összefogást, a városi pozitív fogadtatást, a látványterveket, valamint a történészi koncepciót sorra, időben, örömmel felmutathattuk. Éppen ezért nem lenne szerencsés, ha a gyöngyösi megvalósítás előtti utolsó pillanatban egyesek azon munkálkodnának, hogy elvegyék a gyöngyösiektől a gondolatot, amelyet helyi történészek, aktivisták közösen fogalmaztak meg az itt élő jó érzésű polgárok többségével együtt. Méltatlannak tartanánk, ha a Mazsihisz kampánytémává silányítaná a zsidó-keresztény  egyik fontos ügyét, ez egyáltalán nem lenne szerencsés. Főként azután, hogy a mai magyar kormány többször is világos jelét adta, hogy elkötelezett az Együttélés Háza gyöngyösi helyszíne mellett.”

A Heisler András elnök, Tordai Péter BZSH-elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató által írott levélben egyébként nem szerepel az, hogy a gyöngyösi projekt helyett javasolnák a Rumbach Sebestyén utcát, de benne van, hogy ez lenne az Együttélés Házak rendszerének módszertani és oktatási központja. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása egyébként is része a Holokauszt Emlékév 2014 kormányprogramnak.

Balázs József képviselő mindezt figyelembe véve bízik abban, hogy aggodalmuk félreértésen alapul, és a Mazsihisz belátja: az Együttélés Háza gyöngyösi gondolat, a helyi zsinagóga nemzetközi színvonalú hasznosítása pedig az ország egyik közös ügye.

Az egykori gyöngyösi zsinagóga épülete
Baumhorn Lipót és Somogyi György gyöngyösi alkotása ma és a reménybeli modern kiállítóhely és kulturális centrum látványterve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.