Együtt áll bíróság elé a volt és a jelenlegi polgármester

A Debreceni Ítélőtáblán kitűzték az első fokon felfüggesztett börtönre ítélt Vida Károly volt baktalórántházi polgármester, valamint Nagy Lajos jelenlegi polgármester büntetőügyének fellebbviteli tárgyalását. A két politikust különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással vádolják. Korábban mindketten a Fidesz színeiben politizáltak, sőt Nagy Lajos egy időben a párt választókerületi elnöke is volt.

A Debreceni Ítélőtábla jövő héten kedden tárgyalja Vida Károly és öt társa (köztük Nagy Lajos jelenlegi baktalórántházi polgármester) ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2011 decemberében Vida Károly elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, közokirat-hamisítás, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás vétsége, valamint egyedi azonosítójel meghamisításának bűntette miatt két év börtönbüntetésre ítélte, amelyet három év próbaidőre felfüggesztettek. Nagy Lajos másodrendű vádlottat társtettesként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hamis tanúzásra felhívás, felbujtás bűntette miatt egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Az ügy lényege: a tényállás szerint a vádlottak 2002-ben a képviselő-testület felhatalmazása nélkül csaknem 200 millió forint értékű értékpapírt adtak át a másodrendű vádlott, Nagy Lajos által létrehozott, Baktalórántháza Város és Lakói Segítése Alapítvány számlájára. A vagyont nem szerepeltették az önkormányzat könyvelésében, így sem a számvevőszék, sem a könyvvizsgáló nem vizsgálhatta. Ezt a vagyont a baktalórántházi Dégenfeld kastély rekonstrukciójára és hasznosítására tették félre.

Visszaéléseket követtek el a közmunkapénzekkel és a szociális segélyekkel is. A baktalórántházi önkormányzat által foglalkoztatott közhasznú dolgozóknak Vida Károly utasítására visszatartották a jogos járandóságukat, így a polgármester a hozzá került, több mint 16 millió forint összegű önkormányzati tulajdonban lévő pénzzel jogellenesen sajátjaként rendelkezett, s azt részben ismeretlen célokra fordította.

A tényállás a volt polgármester terhére rótta azt is, hogy Vida Károly utasítására 466 helyi lakosnak papíron átmeneti segélyt állapítottak meg, de valójában a segély igénylésére és kifizetésére nem került sor. A papíron megállapított pénzösszeget Nagy Lajos – aki akkor jegyzőként dolgozott – befizette a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részére. Ennek következtében az államháztartási hivatalon keresztül több mint 4 millió forint állami támogatás jogosulatlan igénylése valósult meg.

Vida Károly 1990 és 2002 között volt polgármester, ezután az alpolgármesteri posztot töltötte be, jelenleg önkormányzati képviselő. A jelenlegi polgármester, Nagy Lajos 1998 előtt az önkormányzat képviselő-testületének tagja volt, később alpolgármester lett, majd 1998-tól jegyzőként dolgozott az önkormányzatnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.